„Állj pályára!”

2018.11.09. 12:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 9. (péntek)
Megnyílt a pályaválasztási kiállítás Székesfehérváron. Galéria 
 
 
 
 
Ünnepélyes megnyitóval kezdődött az „ÁLLJ PÁLYÁRA!” pályaválasztási kiállítás a Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségén, a Seregélyesi út 123. szám alatt közel 100 kiállító várja a családokat. A „Szakmavilág” roadshow kamionban egy virtuális térben ismerhetik meg a szakmákat. A megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók hasznos információkat nyújtanak a végzős általános iskolásoknak a továbbtanuláshoz, a szakmaválasztáshoz. Székesfehérváron ma 16.00 óráig és holnap, november 10-én 09.00 és 12.00 óra között várják az érdeklődő fiatalokat, szüleiket és tanáraikat.


A Fejér Megyei Kormányhivatal és jogelőd intézményei immár 19. alkalommal rendezik meg az „ÁLLJ PÁLYÁRA!” kiállítást Székesfehérváron és Dunaújvárosban. A megyeszékhelyen közel 100 kiállító mutatja be képzési kínálatát pénteken és szombaton. A cél, hogy a megye egyik leghatékonyabb seregszemléjén megszólítsák a pályát választó, pályakezdő fiatalokat, gyakorlatorientált tanácsokkal lássák el őket, és irányt mutassanak életük egyik legfontosabb választásához.

Az esemény megnyitójára több száz fiatal érkezett tanáraikkal, szüleikkel, hogy tájékozódjanak a megyében és a régióban található képzésekről. Az „Állj pályára!” rendezvény ünnepélyes megnyitóján a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és EGYMI énekkara műsorát követően dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, ebben az átalakuló világban, amely a munkaerőpiacot is érinti, nagyon nagy felelősség hárul a szülőkre, pedagógusokra, gyermekekre, milyen döntést hoznak a továbbtanulás, a pályaválasztás során. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac rugalmasan tudjon alkalmazkodni a megfelelő követelményekhez, az a feltétele, hogy erős legyen az együttműködés minden szektor között.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte, Székesfehérvár nemcsak a magyar, hanem a közép-európai gazdaság egyik meghatározó szereplője. Pontosan ismerjük a munkaerőpiaci-helyzetet. A mai fiatalok pályaválasztási döntésében komoly szerepet játszik az a változás, amely a munkaerőpiacon világszerte bekövetkezik. A város polgármestere felvetette, egyelőre kérdéses számunkra, hogy a digitális technika megjelenése, a robotika elterjedése mit fog jelenteni a következő években a munkaerőpiacon. Nagy kérdés, hogy léteznek-e majd azok a feladatkörök, amelyek ma megjelennek a mindennapjainkban, vagy egy teljesen más út vár a gyermekeinkre pár éven beül. „A szülőknek, az intézményrendszernek, az államnak, de a fiataloknak is egyaránt feladata és felelőssége, hogy az általuk választott tudással olyan hivatásuk legyen, amelyben szeretnének dolgozni. A ma fiataljait fel kell készíteni egy olyan digitális világra, tudásra, amely vár rájuk.”, hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A kétnapos székesfehérvári programot dr. Simon László, Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg. Beszédében szólt arról, hogy a pályaválasztás, életünk egyik fontos kihívása nem kis feladat elé állítja a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat egyaránt. Napjainkban különösen nagy jelentősége van annak, hogy a diákok milyen utat, milyen szakmát választanak. A pályaválasztás, a felnőtté válás első igazán komoly lépései közé tartozik, amely egyben nagy lehetőség is a tanulásra és a fejlődésre. A jó döntés nemcsak az egyén, hanem a család, a mikro- és makrokörnyezet, a gazdaság és az ország jövőjét is meghatározza, hiszen a felkészült szakemberek segítik az ország gazdasági fejlődését. Ehhez, a jó döntéshez nyújt segítséget a pályaválasztási kiállítással a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Az „Állj pályára” szakmai kiállításra Székesfehérvárra érkezett a „Szakmavilág” roadshow kamion. A pályaválasztás előtt álló diákok a virtuális térben VR szemüveg segítségével próbálhatják ki az építőipari, az autóipari, a vendéglátó-ipari és a kreatív szakmákat. A pályaválasztási kiállításon a közel 100 standon az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is. A kiállítást a diákok által összeállított színvonalas kulturális programok kísérik.

A Seregélyesi út 123. szám alatt november 9-én, pénteken 16.00 óráig, míg november 10-én, szombaton 09.00 és 12.00 óra között látogathatnak ki az érdeklődők.  Dunaújvárosban november 13-án (kedden) 09.00 és 16.00 óra között várják az érdeklődőket a Dunaújvárosi Egyetemen.

A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.