3d és lézer a régészetben

2019.09.19. 13:32
 KÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 19. (csütörtök)
Kétnapos konferenciát tartanak Gorsiumban
 
Lézerszkenner, 3d fotó, geofizika a régészetben - innovatív térinformatikai fejlesztésekről tartanak kétnapos konferenciát Gorisumban. A Szent István Király Múzeum által szervezett országos rendezvényen a 3d megjelenítési lehetőségektől a papír nélküli régészetig számos témáról egyeztetnek a szakemberek.
 
 
 
Kétnapos konferenciára hívta a térinformatikusokat, régészeket a Szent István Király Múzeum Gorsiumba. A 2016-ban Kecskeméten indult sorozat célja, hogy két-három évente összegyűlve a térinformatika fejlődését mutassa be és lehetőséget biztosítson a tapasztalatcserére az ország minden pontjáról érkezett előadóknak.
 
A házigazda Szent István Király Múzeum vezetője, a szintén térinformatikus-régész Pokrovenkszi Krisztián elmondta, ők is már évek óta használják a feltárás körüli dokumentációkhoz, hiszen az új technológia gyorsabb, pontosabb munkát és látványosabb bemutatási módokat tesz lehetővé. A Múzeumban már folyik a háttérmunka, hogy hamarosan online felületen a látogatók számára is elérhetővé tegyék tárgyrekonstrukcióikat, a feltárás során készített animációkat, videókat, 3d fotókat.
 
A mostani rendezvény is jól mutatja, hogy Gorsium nemcsak országos hírű régészeti látványosság, de a felújítást követően a régészeti park egy tudományos konferenciához is megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. – mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, a konferencia témája az Óbudai Egyetem Székesfehérváron működő Geoinformatikai karához is szorosan kötődik. A modern térinformatikai eszközök a város múltjának is részletesebb, pontosabb megismerését és látványosabb bemutatását teszik lehetővé.
 
Az első nap az elméleti előadásoké, pénteken pedig terepgyakorlattal, workshoppal és kerekasztalbeszélgetéssel zárul a konferencia.
 
Az eseményen készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Fejér Tamás
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.