Hintók fogadása a Szent István téren

2012.09.08. 18:03
KÖZLEMÉNY - 2012. szeptember 8. (szombat)
Verseny kulturális programokkal, kiállítással fűszerezve. Galéria 
 
 
 
 
A Székesfehérvári Lovassport Egyesület öt éve szervezi meg a megyei „C” kategóriás fogathajtó versenyeket a fogatsport népszerűsítése és a hagyományok ápolása érdekében.  
A verseny 12. fordulóját – a hagyományokhoz híven– Székesfehérváron rendezték meg. A megye mintegy tíz településéről érkezett nevezés, így a maroshegyi Vásártéren 16 fogat mérette meg magát. A hintók Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének meghívására a verseny megkezdése előtt felvonultak a Megyeháza elé. A versenyzőket a Megyeháza előtt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás közgyűlési elnök és Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok köszöntötte.
A polgármester köszöntőjében arról is beszélt, hogy a lóhoz, lovassportokhoz és ezek kultúrájához különös viszonya van a magyar embereknek. A fogathajtó bajnokságnak a belvárosban rendezett felvonulása nagyon szép hagyományindító kezdeményezés és bízik annak folytatásában.
Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok elmondta, a lovas sportág sikerét –azon túl, hogy lovas nemzet vagyunk - a magyar infrastruktúra adja. A sportoló köszönetet mondott a verseny szervezésében nyújtott támogatásért az önkormányzatoknak és a lovassport szövetségnek.
Vargha Tamás köszöntőjében elmondta, hogy a ló kultusza nem csak a lovas sportok, a ló-és fogathajtó versenyek világában éledt újra, hanem megihlette a művészeket is.  A Szent István Király Múzeum gyűjteményéből a Megyeháza aulájában nyílt kiállítás „Ló és Lovasa” címmel, amelyet szeptember 14-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.
Az ünnepi felvonulást követően a Vásártéren Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a Fejér megyei „C” kategóriás kettesfogathajtó bajnokság 12. fordulóját. Az érdeklődőket az izgalmas versenyek mellett egésznap kulturális programokkal várták. Az eredményhirdetést követően a díjakat Varga Gábor országgyűlési képviselő, Cece polgármestere, a megyeszékhely önkormányzati képviselői, valamint a megyei lovassport szövetség vezetői adták át.
A versenyen készült fotók megtekinthetők a Galériában
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.