A Vox Mirabilis Székesfehérvár első ARS MAGNA kórusa

2012.11.27. 12:33
KÖZLEMÉNY - 2012. november 27. (kedd)
Több mint 250 énekes vett részt az I. Székesfehérvári Egyházzenei Kórustalálkozón. Galéria
 
 
 
 
A Vox Mirabilis Kamarakórus felhívására 15 kórus jelentkezett az első egyházzenei kórustalálkozóra, amelyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg a hétvégén, Székesfehérváron. 
 
Az októberben meghirdetett programra 15 kórus jelentkezett az egyházmegye területéről. Csákvár, Perkáta, Szigetszentmiklós, Solymár, Iszkaszentgyörgy, Tököl, Cece, Bicske, Alcsútdoboz, Budaörs, Sárbogárd és Székesfehérvár kórusai érkeztek a kórustalálkozóra, amelynek a Szent Imre templom adott otthont. A Vox Mirabilis Kamarakórus több mint 250 énekest látott vendégül.
 
Az énekkarok 10-12 perces műsorral mutatkoztak be, az egyszólamú gregoriántól a többszólamú kórusművekig minden megszólalt. Komoly barátságok születtek a kórusok között, és a délelőtti program befejezéseként megszólaló közös kánon könnyeket csalt a szemekbe.
 
Délután a KÓTA minősülésével folytatódott a program. A zsűri elnöke Varga László az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója, Nagy Ernő KÓTA-díjas karnagy és Dr. Kerekesné Pytel Anna, KÓTA-díjas karnagy minősítették a fellépő kórusokat. A program magas színvonalát mutatja, hogy zsűri a bronz oklevelet ki sem adta, ezüst és arany minősítések voltak.
 
A legnagyobb meglepetés, hogy a Vox Mirabilis Kamarakórus ARS MAGNA minősülésben részesült, kiemelkedő kritikát kapott a zsűritől. Nagy elismerés ez, hiszen Székesfehérvárnak nem volt még ARS MAGNA kórusa.
„Nagyon szép hangzású, komoly műsorral rendelkező, összeszokott kórusokat hallottunk, nagy öröm, hogy 15 kórus mutatkozott be és énekelt együtt” – mondta Varga László a zsűri elnöke.
 
„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy Székesfehérváron megrendezhettük ezt a kórustalálkozót, és az egyházi kórusok is bemutatkozhattak, akik meglepően magas színvonalú műsorokat hoztak magukkal” – mondta Zemlényi Katica a program szervezője.
 
A nap befejezéseként Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét, amin együtt énekeltek a kórusok. A megyéspüspök osztotta ki a minősítő okleveleket és örömmel adta áldását a jelenlevőkre.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.