„Tanítson bennünket példájuk!” - „Színes” diplomás pedagógusokat köszöntöttek

2023.11.15. 16:18
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2023. november 15. (szerda)
 
 
 
 
 
 
 

45 pedagógus vette át „színes” diplomáját a Hiemer-ház báltermében tartott ünnepségen. Az ötven, hatvan, hatvanöt, hetven évvel ezelőtt diplomát szerzett óvónőknek, tanítóknak és tanároknak dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adta át az oklevelet.

 

A Pedagógus Szakszervezet és Székesfehérvár Önkormányzata évek óta megemlékezik a város pedagógusairól. A hagyományok szerint minden év novemberében vehetik át „színes” diplomáikat azok az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok, akik 50,60,65,70,75,80 éve fejezték be tanulmányaikat és kezdték meg pályafutásukat.

„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” Sütő András gondolatait idézve köszöntötte az ünnepelteket, egykori munkahelyük vezetőit, valamint a megjelent családtagokat Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Mint mondta, a mai ünnepség lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondjanak a „színes” diplomásoknak a pedagógus szolgálatban eltöltött évekért. „Pedagógusnak lenni szolgálati hivatás. Önök életükkel, munkájukkal bizonyították, hogy pályájuk során bátrak és céltudatosak voltak, hűek pedagógusfogadalmukhoz. Tanítványaiknak és az utánuk jövő pedagógusnemzedéknek átadták azt a tudást, amelyet nem lehet a főiskolán megtanulni. Példaképeink lettek, és mi megteszünk mindent azért, hogy ezt a tudást és lehetőséget továbbadjuk, hogy ne vesszen el.”

Az ünnepelteket a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjai köszöntötték. Citerakísérettel énekeltek népdalokat és játszottak népi gyermekjátékokat a másodikosok, majd Tali Gitta Akire sokat gondolok című versét szavalta el Hendrich Míra nyolcadik osztályos tanuló. A műsort az énekkar zárta Babits Mihály örök érvényű sorait dalolva, amely szerint „…akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

A pedagógus hivatás nem könnyű: nevelésről, oktatásról, értékteremtésről szóló szolgálat - kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az összegyűltek tanításban, nevelésben eltöltött több évtizedes munkájukkal megalapozták a város óvodáiba, általános és középiskoláiba járó gyermekek tudását. Az egykori kollégák, tanítványok, családtagok jelenlétében Székesfehérvár közössége nevében mondunk köszönetet ma annak a 45 pedagógusnak, akik városunkban gyakorolták hivatásukat. „Nekünk, az egykori tanítványoknak az a feladatunk, hogy ne feledkezzünk meg arról, mit köszönhetünk azoknak, akik kisgyerekkortól felnőttkorig kísérnek bennünket: segítenek a pályaválasztásban, hogy az életben majd megálljuk a helyünket. Amikor csak tudunk, köszönjük is ezt meg nekik.”

A MusiColore énekegyüttes James Moore Ír áldás című művével köszöntötte a pedagógusokat, majd a város polgármestere és a szakszervezet vezetője adta át az arany-, gyémánt-, vas- és rubinokleveleket. Az ünnepség zárásaként Mészáros Attila alpolgármester mondott pohárköszöntőt. „Több ezer óvodás és iskolás háláját szeretném kifejezni a város közössége nevében azért a szeretetért, gondoskodásért, amelyet az elmúlt évtizedekben az óvodásokért, általános és középiskolásokért tettek. Székesfehérvár mindig büszke volt diákváros jellegére, amelynek Önök nélkülözhetetlen tartóoszlopai voltak.”

A „színes” diplomások névsora és a helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.