Bel canto – itáliai dallamokkal indítja a nyarat június 20-án az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2024.06.03. 17:08
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 3. (hétfő)
Jegyek már kaphatóak online és személyesen, a színházban.  
 
 
 
 
 
 
Operaslágerekkel, nápolyi dalokkal, könnyed olaszos nyáresti dallamokkal nyitja meg a nyári időszakot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Bel canto című koncert a Magyar Állami Operaház neves szólistáival, Kertesi Ingriddel és Boncsér Gergellyel június 20-án, csütörtökön 20.00 órakor kezdődik a Bartók Béla téren, vezényel Dobszay Péter. Jegyek online és személyesen a színházi jegyirodában is kaphatóak – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.


Bel canto, vagyis szép ének – ennek a kifejezésnek kettős jelentése van az európai zenetörténetben. Jelenti egyrészt a 17–19. századi olasz énekművészetet, másrészt pedig utal az itáliai opera arányos, elbűvölő szépségű melódiákban gazdag kompozíciós stílusára. Ebbe a varázslatos világba kalauzolja a közönséget a Szimfonikus Zenekar évadzáró, egyben nyárindító koncertje a Bartók Béla téren megrendezésre kerülő szabadtéri hangversenyen, melyen Rossini, Bellini és Donizetti operáinak népszerű részletei csendülnek fel. A műsort a legismertebb nápolyi dalok színes csokra gazdagítja.

Az est sztárvendégei a Magyar Állami Operaház neves művészei lesznek. Érkezik a székesfehérvári közönség nagy kedvence, Kertesi Ingrid Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas operaénekesnő, Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, valamint Boncsér Gergely Magyar Arany Érdemkereszt díjjal kitüntetett operaénekes, az Operaház egyik vezető tenoristája. A koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényli. 

Lehrner Zsolt alpolgármester hangsúlyozta, június 20-án ismét egy csodának lehetünk fültanúi a Bartók Béla téren. Ez a hely a Belváros egyik ékköve, igazi közösségi tér, amely idén újra a kultúra, a művészetek, a zene színterévé válik. Erről a fellépők és a hangulat is gondoskodik majd.

Ruff Tamásaz Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója arról beszélt, hogy a Bartók tér valóban a város kincsesdoboza, melyet 2021-ben avattak fel a fehérvári muzsikusok az első tér-élmény koncerttel, és ezt folytatták 2022-ben. Idén az a szándékuk, hogy ismét megtöltsék a teret a zeneszerető közönséggel, szem előtt tartva a változatosságot.

Ruff Tamás arról is szólt, hogy 2023. augusztus 20-án országosan egyedülálló produkció volt Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának koncertszerű előadása a Zichy ligetben. Az idei nemzeti ünnepen Erkel: Hunyadi László című operáját adja elő a zenekar – együttműködve több fehérvári kulturális intézménnyel –, változatlan helyszínen.

Dobszay Péteraz Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, a koncert karmestere kiemelte, hogy a bel canto a kora 19. század legendás olasz énektechnikája, melyet mind a mai napig egymástól tanulnak az énekesek, sokan el is zarándokolnak Olaszországba a lehető legtökéletesebb előadásmód elsajátítása érdekében. Kertesi Ingrid és Boncsér Gergely adottságaikat és képzettségüket tekintve is avatott művelői ennek a stílusnak.

MŰSOR:
Rossini: Olasz nő Algírban-nyitány
Bellini: La Sonnambula / Amina áriája (Kertesi Ingrid)
Donizetti: Szerelmi bájital / Una furtiva lacrima (Boncsér Gergely)
Leoncavallo: Mattinata (Kertesi Ingrid)
Donizetti: Ezred lánya / Ah mes amis (Boncsér Gergely)
Rossini: Semiramide-nyitány
Tosti: A vucchella (Kertesi Ingrid)
De Curtis: Torna a Surriento (B. Gergely)
Verdi: Szicíliai vecsernye Elena áriája (Kertesi Ingrid)
Di Capua: O sole mio (Boncsér Gergely)
De Curtis: Non ti scordar di me (Kertesi Ingrid)

A Bartók Béla tér befogadóképessége 600 fő, úgyhogy érdemes minél előbb belépőt váltani. Jegyek kaphatóak a https://arso.hu/ portálon vagy személyesen a Vörösmarty Színházban, a Zenekar jegyirodájában.

 

 

Szöveg:

ARSO
és
Havasi Tímea (ÖKK)

 

Fotó: Simon Erika 

 

 


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.