Koszorúzással és díjátadóval emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjára Székesfehérváron

2024.06.04. 12:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 4. (kedd) 
Galéria a koszorúzásról; Galéria a díjtáadóról 
 
 
 
 
 
 
 
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja. Az alkalom tiszteletére csendes koszorúzást tartottak Székesfehérváron, az Országzászló emlékműnél, majd a Városházán átadták a Székesfehérvár a Kárpát-medencei Együttműködésért díjat, melyet Prekrit Judit vehetett át a külhoni magyarok és Székesfehérvár kapcsolatának erősítése és új kapcsolatok létrehozása érdekében végzett, példaértékű munkája elismeréseként.

Június 4-ét, az 1920-as trianoni békediktátum napját az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává. A törvény értelmében a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról hagyományosan Székesfehérváron is megemlékeztek. A 2018-ban átadott, felújított Országzászló téren koszorúzott Vargha Tamás államtitkár, a város országgyűlési képviselője, Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, továbbá a város több önkormányzati képviselője. Ugyancsak elhelyezték az emlékezés virágait az Országzászló emlékműnél a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend tagjai.

Az emlékező események a Városházán, a „Székesfehérvár a Kárpát-medencei együttműködésért” díj átadásával folytatódtak.  

Az ünnepség elején Borbély Levente Miklós, a XIV. Fehérvári Versünnep győztese szavalta el Juhász Gyula Trianon című versét, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönőt. Hangsúlyozta, 104 évvel ezelőtt egy soha be nem gyógyuló seb keletkezett nemzetünk lelkében, és akkor bizonyára sokan nem gondoltak arra, hogy mindennek dacára egy évszázaddal később még mindig magyarok lesznek ebben a hazában. Büszkék lehetünk arra, hogy 2010-ben az Országgyűlés döntött a Nemzeti Összetartozás Napjáról, Székesfehérvár pedig szintén büszke lehet a közös részvételű megemlékezésre. „Ha nemzeti összetartozásról beszélünk, akkor ebbe bele kell tartoznia annak, hogy egyes kérdésekben másképp gondolkodunk. Ám ezen a napon együtt kell tennünk, dolgoznunk, imádkoznunk és koszorúznunk a nemzet egységéért.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Hozzátette, hogy a Székesfehérvár a Kárpát-medencei Együttműködésért díj átadásának ezen a napon szimbolikus, üzenetértékű jelentősége van. Nemzetünk történelmi fővárosának felelőssége ugyanis jóval túlmutat a közigazgatási határokon. Fehérvárnak számos kapcsolata van más városokkal határon innen és túl, ám ennél is fontosabbak az emberek és a közösségek közötti kötődések.

Második alkalommal adták át a díjat, melyet ezúttal Prekrit Judit vett át a külhoni magyarok és Székesfehérvár kapcsolatának erősítése és új kapcsolatok létrehozása érdekében végzett, példaértékű munkája elismeréseként.

A díjazott 2006 júliusában került kapcsoltba azokkal a csángómagyar gyermekekkel és tanáraikkal, akik akkor két hetet töltöttek Székesfehérváron és az Önkormányzat Velencei Ifjúsági Táborában, az Öreghegyi Karitászcsoport meghívására. Ez egy életre szóló élményt jelentett a vendégeknek és Prekrit Juditnak is, aki egész életében fontosnak tartotta a magyar nyelv őrzését és azt, hogy mi magyarok összetartsunk, odafigyeljünk egymásra, bárhol is éljünk a nagyvilágban. Ennek apropóján 16 esztendővel ezelőtt fogalmazódott meg benne a Székesfehérvári Ökomenikus Adventi Jótékonyság Est gondolata, melynek szervezésébe a mai napig töretlen lelkesedéssel vág bele. Ez az ünnepi esemény napjainkra hagyománnyá vált, része lett a fehérvári adventi programsorozatnak és kifejezetten a nehéz helyzetben lévő határon túli magyar közösségeket támogatja. 2023-ban például 1 millió 450 ezer forint gyűlt össze, mellyel a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonát és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitász munkáját segítették.

Prekrit Judit a díj átvételét követően köszönetét fejezte ki a városnak. Hangsúlyozta, boldogság és öröm ebben a misszióban másokkal együtt dolgozni. Mi magyarok, akik ezt a gyönyörűszép nyelvet beszéljük, sokat tehetünk egymásért, azért, hogy összetartsunk és összetartozzunk!


A koszorúzáson készült fotók INNEN tölthetőek le. 

A díjátadón készült fotók INNEN tölthetőek le. 

 


 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotók: Kiss László és Simon Erika 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.