Mindenki elfért a gomba kalapja alatt – közös játékkal zárult a Hétvezér iskola és az Arany EGYMI közös programsorozata

2024.06.05. 14:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2024. június 5. (szerda)
 
 
 
 
 
 
 
Mozgalmas eseménnyel, a Sóstói Stadionban tett túrával és a Sóstó Természetvédelmi Területen rendezett játékos-mesés foglalkozással zárták a tanév közös programsorozatát a Hétvezér Általános Iskola és az Arany EGYMI autista csoportjának diákjai. A több éve indult, évi négy közös eseményből álló sorozat pedagógiai célja az érzékenyítés, hogy a gyerekek közvetlen tapasztalatok megélésével váljanak nyitottabbá a befogadásra, az elfogadásra.

 

Nem meglepő látvány, ahogy egy júniusi délelőtt gyerekek hintáznak, mászókáznak, kergetőznek a Sóstó Természetvédelmi Területen található játszótéren. Kisebbek-nagyobbak egymás mellett ülve beszélgetnek, gyümölcsöt majszolva figyelik a madarakat. Egy osztály, akiket elhoztak a tanító nénik ebben a szép időben, gondolhatnák azok, akik messziről látják őket. A gyerekek azonban két iskolából érkeztek és barátságuk ebben a tanévben született egy, a Hétvezér Általános Iskola fejlesztőpedagógusa és az Arany János EGYMI gyógypedagógusa által alkotott érzékenyítő programnak köszönhetően.

Máthé-Tóth Magdolna és Rába Judit Helga közösségépítő, integráló, a befogadást és elfogadást segítő munkája évekkel ezelőtt indult el annak érdekében, hogy közelebb hozza, megismertesse a különböző fogyatékkal élő gyermekek mindennapjait a normál fejlődésmenetű gyermekekkel. Korábban az „Adj egy ötöst!” című pályázatban, most pedig egy önként vállalt pedagógiai programban dolgoznak együtt annak érdekében, hogy közel hozzák egymáshoz az autizmussal élő tanulókat és a többségi iskolákba járó gyerekeket. Segítséget adva ezzel mindkét félnek: erősítve az autizmussal élőket abban, hogy a nap mint nap tanultakat gyakorlatban is alkalmazzák, legyen szó valakinek a megszólításáról vagy egy probléma kezeléséről. A többségi iskolába járók a találkozások alkalmával megtapasztalhatták és megtanulhatták, hogyan tudnak segíteni autizmussal élő társaiknak egy-egy, számunkra nehézséget jelentő helyzetben.

Az együtt töltött idő, az ismerkedés, a karácsonyfa díszítés, a Polgármesteri Hivatalban tett látogatás és a szerdai sportos-mesés kirándulás jó lehetőséget nyújtott arra, hogy megtalálják a közös érdeklődési köröket, barátságokat kössenek. A programsorozat idei záróeseményén, a Sóstói Stadionban tett látogatást követően vegyes csapatokat alkotva, közösen gyűjtöttek hangyát, rejtvényt fejtettek és oldották meg azokat a játékos feladatokat, amelyek A gomba című mesére épültek. A tervek szerint a program a következő tanévben is folytatódik.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából. Az esemény hangos tudósítása az ÖKK Podcast oldalon található,  míg a hangképes a város közösségi oldalán látható.
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.