Nyárindító kórusünnep ősbemutatóval a Hiemer-házban

2024.06.10. 12:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 10. (hétfő) 
 
 
 
 
 
Közös nyárindító koncertet adott a Comenius Kamarakórus és a Primavera Kórus szombaton a Hiemer-ház báltermében. A Comenius kórus ősbemutatóval is készült az estre, Reményi Attila Közelítő tél című, Berzsenyi Dániel versére írt kórusműve most csendült fel első alkalommal koncertteremben.
 
 
Nyárindító hangversenyre várta a közönséget a Comenius Kamarakórus és a Primavera Kórus a Hiemer-Ház báltermébe. A koncertünnepen elsőként a Primavera kórus műsora hangzott el, Felix Mendelssohn-Bartholdy: A csalogány, Peter Ljondev: Ergen deda, John Rutter: Blow, blow thy winter wind, Sally K. Albrecht: Gloria, és Daróci Bárdos Tamás: Tavaszi leánytánc című műveivel. A kórust Burján Orsolya vezényelte.
 
Ezt követően a Comenius Kamarakórus előadásában Thomas Morley: About the Maypole, Claudio Monteverdi: Lasciatemi morire, Kodály: Norvég leányok, Endl László: Missa Truncata – Sanctus, Reményi Attila: Közelítő tél, Szokolay Sándor: Miniatűr kantáta, Kodály: Esti dal című művei hangzottak el a koncertesten.
 
A kórusok a családias hangulatú esten zárásként közösen énekelték el Farkas Ferenc: Pataki diákdalok című művét. A koncert díszvendégei Reményi Attila és Endl László zeneszerzők voltak, akiknek művei a Comenius Kamarakórus műsorában hangzottak el.
 
Reményi Attila győri, lokálpatrióta zeneszerző, aki műveivel a hagyományt, főleg századunk zenei hagyományát ápolja, ugyanakkor jól ismeri az 1980-as évek szerteágazó avantgárd törekvéseit is és bátran kísérletezik a különféle eszközökkel, technikákkal műveiben. Közelítő tél című darabját Berzsenyi Dániel versére írta, és a kórusok számára nehézségekben, akadályokban, de váratlan szépségekben is bővelkedő darab most első alkalommal csendült fel koncerten, Lovrek Károly karnagy és a Comenius kórus több éves munkájának köszönhetően.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Gáspár Péter
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.