Ismét királyok a Belvárosban – szombatonként közösen hangolódhatunk az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra

2024.07.06. 19:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. július 6. (szombat)
 
 
 
 
 
Első alkalommal IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András indult útnak a Belvárosban, hogy hírül adja: közeleg városunk legfontosabb ünnepe és legnagyobb fesztiválja. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényei idén augusztus 11. és 20. között várnak majd mindenkit, addig pedig szombatonként a történelmi óriásbábokkal és az őket kísérő régizenei együttesekkel, illetve hagyományőrzőkkel találkozhatunk. A szombati programokat koncert zárja a Zichy ligetben, ezúttal a Vörösfenyő zenekar adott műsort a Zenepavilonban.
 
 
Immár a fehérvári hagyományok sorába lépett a Királyok a Belvárosban program is, amely idén július 6-a és augusztus 3-a között hívogatja szombaton délutánonként az érdeklődőket. A sorozat a Székesfehérvári Királyi Napok „történelmi levegőjéből” ad ízelítőt, segítve a hangolódást a város legfontosabb és legsokrétűbb programokat kínáló augusztusi fesztiváljára.
 
Az immár 23 tagú királyi óriásbáb-család tagjai közül ezen a hétvégén IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András tartott „audenciát”. A Vörösmarty Színháztól indult a királyi menet, melynek tagjait Szabó Miklós Bence mutatta be a népes közönségnek. A résztvevők igazi időutazáson vehettek részt, hiszen a Sub Rosa régizenei együttes hangszereivel és zenéjével repítette őket a középkorba, az I. András Király Lovagrend tagjai pedig bemutatóikkal és viseletükkel idézték meg az Árpád-házi királyok időszakát és a késő középkort.
 
A program a Zichy ligetben zárult, a Zenepavilonban a háromtagú – Ágoston Gábor (cajon, ütősök), György Andrea (hegedű, vokál), Nagy Balázs Krisztián (ének, gitár) – Vörösfenyő zenekar adott műsort.
 
Legközelebb 2024. július 13-án, szombaton 17 órakor indul el a királyi óriásbábok és kísérőik menete. Az idei második felvonuláson III. Bélával, II. Andrással és II. (Vak) Bélával találkozhatnak a Belvárosban az érdeklődők. A kísérők a Szent László Vitézei Egyesület és a Tabulatúra Régizene Együttes lesznek, a program zárásaként – 18 órától – pedig az Oti Acoustic műsorát élvezheti majd a közönség a Zenepavilonban.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
  
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Stettler Zsuzsanna
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.