Véradásra buzdítja a székesfehérváriakat a Vöröskereszt, hétfőn a Castrum Hotelben lesz akció

2024.07.09. 12:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. július 9. (kedd) 
 
 
 
 
 
 
 
Véradásra buzdítja Székesfehér lakosságát a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete. Nyáron a szabadságolások miatt kevesebben jelennek meg a véradásokon, holott ilyenkor is éppúgy szükség van a vérre a betegek, sérültek ellátásához, mint az év más időszakában. Legközelebb július 15-én, hétfőn 14.00 és 17.00 óra között, majd a Fehér Palota Üzletközpontban július 19-én, pénteken 13.30 és 17.30 óra között lesz kihelyezett véradás – hangzott el a Castumban tartott sajtótájékoztatón.

„A véradás egy olyan jótékonysági „akció”, karitatív, emberi cselekedet, melynek jelentősége nem mérhető anyagiakban! A vér az életfenntartás nélkülözhetetlen eleme, semmi mással nem pótolható, és kizárólag az emberi szervezet képes az előállítására. Éppen ezért az év minden szakaszában szükség van a vérre a betegek gyógyításában, a műtétek sikerre vitelében, a baleseti sérültek ellátásában.” - fogalmazott Lehrner Zsolt alpolgármester Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében.

Hozzátette: nyáron sokan szabadságon vannak, elutaznak, így némileg csökken a véradási hajlandóság az év egyéb időszakaihoz képest. Holott a vér ugyanolyan fontos, mint máskor! Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy aki csak teheti, menjen el vért adni nyáron is!  A Castrum Hotel a vállalt üzleti tevékenységét túl nagyon sokat tesz a társadalmi felelősségvállalás terén, amit Székesfehérvár városa, egész közössége részéről köszönet illet. 2023. október 1-jén az Állatok Világnapján szerveztek széleskörű közösségi programot, és több alkalommal volt már itt véradás is.

„A szükséges vérmennyiség biztosításához naponta országos szinten, átlagosan 1.600-1.800 véradóra van szükséges, amit többnyire sikerül teljesíteni, kivéve a nyári időszakot.  A balesetek száma – főleg a motorosoké – ilyenkor megugrik, és mindig vannak olyan betegek, akiknek folyamatosan szükségünk van a vérre. Nekünk az a feladatunk, hogy a vért biztosítsuk mindenki számára!” – emelte ki Molnár Dorottya megyei véradásszervező koordinátor.

 

Székesfehérváron a következő akciók lesznek jövő héten:

2024. július 15. (HÉTFŐ) 14.00-17.00;
CASTRUM HOTEL

 2024. JÚLIUS 19. (PÉNTEK) 13.30 – 17.30;
FEHÉR PALOTA ÜZLETKÖZPONT

 
Vért adhat minden egészséges, 18 és 65 év közötti felnőtt. Fontos, hogy a donorok a személyigazolványt, lakcímkártyát, TAJ kártyát vigyék magukkal, és fogyasszanak elegendő szénhidrátot és folyadékot!

A teljes véradási procedúra 35-40 percet vesz igénybe, van adatfelvétel, orvosi vizsgálat és egy adatlapot is ki kell tölteni. Az egyetlen kellemetlenség maga a tűszúrás, egyéb nincs, a vér lefolyása pedig 5-6 percig tart. A hőség miatt fokozottan ügyelnek a donorokra, akkor engedik őket elmenni, ha jól érzik magukat, nem szédülnek. Fontos, hogy hazaérve pihenjenek is! Néhány nap elteltével a véradók rendszerint azt érzik, hogy felfrissültek és jobb a közérzetük.

Szávity Ivett vármegyei véradásszervező, adománykezelő hozzátette, a Castrum Hotelben szép környezetben, klimatizált körülmények között fogadják a véradókat jövő hétfőn. Szeretettel várnak mindenkit, azokat is, akik eddig még nem vettek részt ilyen akcióban. Fontos, hogy az első véradásnál 60 éves kor a felső határ.

Fejér vármegyében havonta átlagosan 1.000 fő ad vért, vannak kisebb és nagyobb véradó helyszínek és a donorok hajlandósága is változó. A Vöröskereszt számára a rendőrség és a honvédség biztos véradó bázisnak számítanak, itt havonta szerveznek véradásokat. Mindig szükség van minden vércsoportra!

Egy alkalommal összesen fél liter vért vesznek le három tasakba, illetve három kémcsőbe. Még a véradás napján felviszik a készletet Budapestre feldolgozás céljából. A kémcsöves vért bevizsgálják hepatitis változatokra és AIDS-re, és ha találnak elváltozást, akkor írásban értesítik a donort. A vér nagyon részét hamar fel kell használni a romlandóság miatt, azonban készítenek belőle vérplazmát is, ami a kemoterápiás gyógyszerek egyik alapanyaga és fagyasztva két évig tárolható.

Nagyon fontos, hogy a véradó adjon őszinte, pontos tájékoztatást a gyógyszerszedési szokásairól és semmiféle alkoholt ne fogyasszon a véradás előtt még kis mennyiségbe sem, hiszen mindez befolyásolja a vért megkapó személy állapotát! Tetoválás és piercing behelyezés után fél évet, fogkezelés, fogtömés után 3 hónapot, antibiotium szedése után, a betegségtől és a szedési időtől függően 2-3 hónapot kell várni a véradásig. A kezelt magas vérnyomás és a gyógyszerezett cukorbetegség nem kizáró ok, az injekciós inzulinozás viszont már igen. Allergia gyógyszer esetében a véradás előtt 5-6 nappal átmenetileg fel kell függeszteni a szedést.

Érdekesség, hogy a „0” Rh-pozitív és az „A” Rh-pozitív a leggyakoribb vércsopprtok, közülük kerül ki a legtöbb donor. A legritkább vércsoport az „AB” Rh-negatív, ami a világ lakosságának mindössze 7-8 százalékára jellemző.


 

 

 

Szövehg és fotó:: Havasi Tímea
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.