Elismerés Adorján Viktor több évtizedes munkájáért

2015.06.01. 13:38
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. június 1. (hétfő) 
Nyugdíjba vonulás után is aktívan dolgozik a Gárdonyi korábbi igazgatója.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Nyugdíjba vonulása alkalmából, a közművelődési intézmények vezetői, munkatársai körében köszöntötték hétfőn a Városházán Adorján Viktort, a Gárdonyi Géza Művelődi Ház korábbi igazgatóját. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a város nevében köszöntet mondott az ünnepelt közösségépítő, a közművelődés érdekében végzett, elhivatott munkájáért. Adorján Viktor nem kíván búcsúzni sem emberi, sem szakmai szempontból. Helyette – ahogy ő fogalmazott – „pozíciót vált”, a jövőben az írásra és színháztudományi munkákra koncentrál, és ha arra kérik, továbbra is szívesen vállal feladatot a város kulturális életében.

Adorján Viktor, az irodalomtudomány doktora 1952 októberében született Gödöllőn. Gyermekkorát Aszódon töltötte, középiskoláit Szolnokon és Vácott végezte. Eredetileg műszaki pályára készült, gépésztechnikusi végzettséget szerzett, de már a középiskola évei alatt kiderült számára, hogy életútja egészen más területre vezet. A katonaság után dolgozott a KISZ Központi Művészegyüttes különböző csoportjaival, később Dunaújvárosba, majd néhány hónapra Sátoraljaújhelyre ment. 1986 augusztusában érkezett Székesfehérvárra, tizennyolc esztendőn keresztül volt a Pelikán terem művészeti vezetője, majd 2005-től idén májusi nyugdíjba vonulásáig igazgatta a Gárdonyi Géza Művelődési Házat. Adorján Viktor vibráló, mégis kedves személyiségének, közösségépítő, szervező munkájának, színházi rendezéseinek, dráma- és meseírói alkotásainak köszönhetően ismertséget és elismertséget vívott ki Székesfehérváron, a város kulturális életének meghatározó alakjává vált az elmúlt évtizedekben.

Hétfőn délelőtt a Városházán rendezett ünnepségen köszöntötte Adorján Viktort dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője és Róth Péter alpolgármester. A közművelődési intézmények vezetői, munkatársai részvételével rendezett eseményen a város vezetője Polgármesteri Elismerő Emlékérmet nyújtott át az ünnepeltnek Székesfehérvár közösségi életében kifejtett kiemelkedő társadalmi szerepvállalása, valamint a kultúra és a közművelődés érdekében végzett több évtizedes, elhivatott munkája elismeréseként.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: személyesen, bensőséges, családias légkörben kívánták megköszönni Adorján Viktor szervező, közösségépítő és szellemi munkáját, erőfeszítéseit, azaz mindent, amire szükség volt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, a város egyik legfontosabb közművelődési intézményében.

Adorján Viktor meghatottan fogadta az elismerő szavakat, ám úgy érzi, inkább ő tartozik köszönettel a lehetőségekért és a város támogatásáért. Munkatársaival együtt újra valódi élettel töltötték meg a Gárdonyi-t, számos új kezdeményezést, ötletet, programot és szolgáltatást vezettek be, honosítottak meg az intézményben. Nem kíván búcsút venni sem emberi, sem szakmai értelemben, helyette pozíciót vált, a jövőben újra az írásra és színháztudományi munkákra szeretne koncentrálni. Emellett továbbra is szívesen vállal feladatot a város kulturális életében, ennek jegyében így fordult kollégáihoz: „Szóljanak, ha szükség van rám!”.

 
A köszöntésen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

 
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.