Lezárult a TÁMOGAT-LAK projekt

2015.07.29. 14:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. július 29. (szerda)
Szakmai nap a Kríziskezelő Központban. Galéria 
 
 
 
 
Sajtótájékoztatót és szakmai napot tartottak a Kríziskezelő Központban a TÁMOGAT-LAK „Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása” elnevezésű megvalósított projekt kapcsán. A sajtótájékoztatót Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője tartotta, a szakmai konferenciát Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Kincses Zsolt Dávid hatósági főosztályvezető nyitotta meg.


A TÁMOGAT-LAK program a képzés, a foglalkoztatás és a lakhatás komplex támogatásával segítette a rászorulókat, célja a Székesfehérváron élő hajléktalanok társadalmi integrációjának elősegítése, a kirekesztettség csökkentése, hosszú távon pedig a hajléktalanság visszaszorítása, csökkentése. A projekt teljes időtartama 1 év volt (2014. augusztus 8-tól 2015. július 31-ig), és mintegy 59 millió forintos támogatási összeggel gazdálkodott. Erről tartottak szerdán sajtótájékoztatót, majd azt követően szakmai konferenciát a Kríziskezelő Központban. A programsorozat a TÁMOGAT-LAK „Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása” TÁMOP-5.3.3-13/1-2014-0002 számú, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósított projekthez kapcsolódott.

Zsabka Attila tájékoztatójából kiderült, hogy a hajléktalanok projektbe való bevonása az előkészítési szakaszban 35 fő fizikai-mentális állapotának felmérésével kezdődött, majd 28 kiválasztott számára készítettek egyéni fejlesztési tervet. A TÁMOGAT-LAK lehetőséget adott a hajléktalanoknak, hogy álláskereső, lakhatási, képzési, tanulási, jogi tanácsadást vegyenek igénybe, valamint a programban résztvevő szakemberek közösségi programokat szerveztek, egyéni, csoportos és közösségi munkaformákat alkalmaztak és pszichológiai, pszichiátriai segítséget adtak szükség esetén. Fontos segítséget jelentett a rászorulóknak, hogy a képzési szerződést aláíróknak, a tanfolyamokon aktívan résztvevőknek megélhetési támogatást is tudtak biztosítani a projekt időtartamára, hiszen jövedelemmel egyik hajléktalan sem rendelkezett.

Az intézmény és a program eredményességét jelzi, hogy a résztvevők közül 13-an vizsgáztak sikeresen mint tisztítás technológiai szakmunkások (480 órás OKJ-s tanfolyamon), ezen kívül életvezetési alapismereteket tanultak és alapkészség-fejlesztésen vettek részt a programban kiválasztottak. Az egykori hajléktalanokat átmeneti szállókban, a menedékhely felújított lakókonténerében, a női átmeneti szállóban, valamint egy panzióban tudták elhelyezni – olyan albérletet találva, ahová az egyik rászoruló hűséges társát, kutyáját is magával vihette.

Az ellátottak közül a program elején egy fő lépett ki, jelenleg heten határozott, hárman határozatlan idejű munkaviszonyban dolgoznak, öt fő pedig rendszeres alkalmi munkát végez, többen közmunka programban vesznek részt, egy fő tanfolyamra jár – három ember van csak, aki egyáltalán nem rendelkezik munkaviszonnyal, ők visszatértek az utcára. Zsabka Attila kiemelte, hogy a panzióban lakók közül többen jelezték visszaköltözési szándékukat a Kríziskezelő Központ felé, ami mindenképpen sikernek tudható be. „Óriási lesz a kontraszt a program befejezése, július 31-e után, hiszen az intézmény nem tudja biztosítani ezeknek az embereknek ugyanazokat a támogatási formákat, amelyeket ebben az egy évben kaptak. Hatalmas jelentősége lenne annak, ha a projekt végét követően további lehetőségeink volnának arra, hogy pártfogoljuk, segítsük ezeket az embereket, akik sikeresen végezték el a tanfolyamot és dolgoznak, hiszen ezzel az évvel a rehabilitációjuk még nem ért véget, a társadalomba való beilleszkedésükhöz több időre van szükség. Nagy szó, hogy egy hosszú éveket az utcán eltöltött ember elfogadja az intézmény szolgáltatásait, motiválttá válik, keresi a lehetőségeket és nem akar visszakerülni az utcára, illetve hogy egy albérletet a saját jövedelméből tud finanszírozni: számunkra ezt jelenti az integráció. Azon dolgozunk, hogy a programban résztvevőket tovább támogathassuk.” – fogalmazott Zsabka Attila.

A sajtótájékoztatón Barkóczi Tibor és Nagy Pálné Julianna köszönetet mondtak azért, hogy kiválasztották őket, és lehetővé tették számukra a képzésben való részvételt, amivel a jövőjüket alapozhatják meg. Egy párként szeretnének továbbra is együtt maradni, és örülnek a sikeres vizsgának, a munkának.

Kincses Zsolt Dávid főosztályvezető nyitotta meg a szakmai konferenciát. Előadásában elsőként a Kríziskezelő Központ számára fejezte ki köszönetét a projekt megvalósulását illetően: a Polgármesteri Hivatal  Hatósági Főosztálya nevében a szociális szakemberek, intézmények, szervezetek munkáját méltatta, amelyek kooperatív partnerségben nyújtottak segítséget akár lakosságvédelmi, akár kliensvédelmi oldalról. „Fontos előrelépésnek tartom a Rendelet Előkészítő Szakmai Kollégium létrehozását. A RESZK-nek minden intézményvezető tagja, és olyan szakmai, intenzív, egyeztető együttműködést jelent a közös munkánk, ami alapján a Közgyűlés elé valóban professzionális anyagokat tudunk terjeszteni. Folyamatosan gondolkodunk azon, hogy milyen eszközökkel, milyen innovatív lehetőségekkel tudjuk segíteni a szociálisan rászorulókat, a hajléktalanokat, a kilakoltatás előtt állókat, hogy intenzívebb együttműködéssel, az érintettekkel egyetértésben egy úgynevezett lakhatási megoldási partnerségi munkacsoporttal az elhelyezésükre megoldást találjunk.” – mondta el előadásában Kincses Zsolt Dávid.  

A szakmai konferencia témái között szerepelt még a projekt értékelése az intézmény és a megvalósítók szempontjából, a képzések, valamint a klinikai szakpszichológus tapasztalatai, a célcsoport tagjainak és a szociális munkatársaknak a személyes beszámolója, valamint a projekt eredményei.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!

 Fotó: Simon Erika
Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.