„Egy ezred év viharaiban meg nem rendült törhetetlen hűség”

2016.03.03. 16:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2016. március 3. 
Tanulmánykötetet mutattak be az első világháború országos és székesfehérvári vonatkozásairól. Galéria 
 
 
 
 
A Városháza Dísztermében mutatták be az Egy ezred év viharaiban meg nem rendült törhetetlen hűségSzékesfehérvár, Magyarország és a Nagy Háborúcímű tanulmánykötetet. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese, főiskolai tanár, a kötet egyik szerzője. A könyvet prof. dr. habil. Szakály Sándor DSc. főigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár, a kötet szerkesztője mutatta be. A kulturális eseményen részt vett Róth Péter alpolgármester is.


Az Egy ezred év viharaiban meg nem rendült törhetetlen hűség – Székesfehérvár, Magyarország és a Nagy Háború című tanulmánykötet bemutatóján Vargha Tamás államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket a Városháza Dísztermében. Az első világháború veszteségeit és átformáló erejét felidézve elmondta, hogy ezzel a háborúval megszűnt a tolsztoji hagyomány, azaz a határ a háború és a béke földje között. „Nagyapáink, dédapáink bizony még harcoltak az első világháborúban. Mi vagyunk azok, különösen igaz ez itt Székesfehérváron, az ezer éves történelmi fővárosban, katonavárosban, akik még ismerhettük a harcokból hazatért hősöket. A mi feladatunk, hogy az emlékezés fonala soha ne szakadjon meg. Városunk és nemzetünk iránti kötelezettségünk, hogy felidézzük a vérben és vasban eltöltött 52 hónap eseményeit és összegyűjtsük világháborús emlékeinket, hogy a következő nemzedékek számára is kutathatóvá tegyük múltunkat.” – fogalmazott Vargha Tamás. Az államtitkár köszönetet mondott dr. Szakály Sándor szerkesztőnek az elvégzett munkájáért, majd a kötetet a humanizmus, az emberség, a tisztelet és a megértés értékeinek az ellenségeskedéssel szembeni hangsúlyozásával ajánlotta.

Dr. Vizi László Tamás
rektorhelyettes, a kötet egyik szerzője beszédét a száz évvel ezelőtti világháború kitörésének századik évfordulóján, 2014 decemberében megrendezett Hősök, áldozatok és mindennapok című konferencia felidézésével kezdte: „Pontosan tudjuk, hogy Székesfehérvár, amely évszázadokon keresztül katonaváros volt és katonaváros a mai napig, és büszke erre – így a városnak fontos, hogy megemlékezzen a katonáiról és az eseményekről, amelyek a Nagy Háborúhoz kapcsolódnak. Szimbolikusan éppen a 10-es huszárok emléknapjára időzítve tartottuk meg a világháború kezdetére, első évére fókuszáló konferenciát.” Dr. Vizi László Tamás kifejezte, hogy a háború éveiről, történéseiről, körülményeiről beszélni kell, hiszen az emlékezés hiánya veszélybe sodorhatja az utókor társadalmát. Elmondta, hogy hiánypótló kötet született: számos új tanulmány, eredmény jelenik meg benne, ami elgondolkodtat és tovább lendíti a tudományos kutatásokat.

Az első világháború székesfehérvári vonatkozásairól szóló tanulmánykötetet Prof. Dr. habil. Szakály Sándor, a könyv szerkesztője mutatta be. Elmondta: a kötetben megjelenő 19 tanulmány érdekessége, hogy vannak köztük kitekintő, a világháború globális összefüggéseire utaló írások, és vannak, amelyek egy szűkebb pátriára, Székesfehérvárra, Fejér megyére koncentrálnak. „A konferencia anyagából valóban egy figyelemreméltó kötet született. A 17 szerző szakmai munkája komoly elkötelezettséget mutat, és a témák sokszínűsége arra irányítja a figyelmünket, hogy mi minden kapcsolható az első világháborúhoz: miként lehet gazdaságot, politikát, társadalmi és egyházi kérdéseket körüljárni.” – ajánlotta a kötetet dr. Szakály Sándor. A főigazgató végül ismertette a VERITAS Történetkutató Intézet munkáját, kiemelve, hogy a 2 éves műhely fő elve az, hogy tényeket tárjon föl. Három témacsoportra koncentrálva, amelyek: a kiegyezés utáni Magyarország társadalmi és politikai viszonyainak alakulása, Trianon—a XX. századi Magyarország legnagyobb tragédiája és a magyarság máig feldolgozatlan traumája, valamint az 1945 utáni időszak.

A tanulmánykötet a 2014 decemberében megrendezett Hősök, áldozatok és mindennapok című székesfehérvári konferencián elhangzott előadások felhasználásával készült. A konferenciát a Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Magyar Történelmi Társulat Kelet-dunántúli Csoportja és az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága szervezte. A fővédnökök Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere voltak. A konferenciát az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért közalapítvány, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatták.

Dr. Szakály Sándor szerkesztő előszava alapján az első világháború kirobbanásának centenáriuma teremtett lehetőséget a tudományos közvélemény számára, hogy Magyarország hadba lépésének századik évfordulójáról méltó módon emlékezzen meg. A rendezvény célja az volt, hogy a legújabb kutatások tükrében mutassa be az első világháború eseménysorozatát és mindazokat a politikai, gazdasági, társadalmi, és kulturális változásokat, amelyek jellemezték az adott időszakot. Ezzel elősegítve a korszakról kialakuló közös európai gondolkodást és méltó emléket állítva az első nagy világégés hőseinek és áldozatainak. Az országos diplomáciát érintő témák mellett elsősorban helytörténeti, regionális jellegű előadások hangzottak el, Székesfehérvár városára és a háborús hátországra koncentrálva.

A háború, amely megváltoztatta Európa és a magyarság életét, sokak számára lelkesedést hozott, de az összecsapások a technikai körülményeknek köszönhetően nem látványos sikerekkel, hanem már az első háborús év végére súlyos következményekkel jártak együtt. A kötet a mindennapokba, a fronton és a hátországban végbemenő eseményekbe enged bepillantani. „Meggyőződésünk, hogy az immár száz évnyi távolságból kötelességünk és egyben a jövő generációiért viselt felelősségünk is részleteiben vizsgálni, alaposan elemezni és újragondolni mindazt, ami a 19. és a 20. század fordulóját jelentette és hatást gyakorolt elmúlt évszázadunk és ezzel jelenünk egészére is.” – fogalmazott dr. Szakály Sándor szerkesztő az Előszóban. 

A kötet tanulmányai között dr. Demeter Zsófia a 10-es huszárokról, dr. Pollmann Ferenc a limanovai csatáról, Mózessy Gergely a Prohászka Ottokár életpályáját érintő hatásokról, vagy dr. Vizi László Tamás Vértes vitéz szobrának felállításáról szóló írását olvashatják az érdeklődők.Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.