Határon túli diákok magyar nyelvű oktatását segíti Székesfehérvár

2019.09.19. 12:45
KÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 19. (csütörtök)
Felvidéki tanévnyitót tartottak szerdán Gútán.
 
 
 
Felvidéken, Gúta községben jártak szerdán a Magyar Iskolaválasztási Program támogatói, ahol négy alapiskola összesen 67 kisdiákjának adtak át ösztöndíjat. Székesfehérvár Önkormányzata is évek óta segíti a határon túli gyermekek magyar tannyelvű oktatását, a város képviseletében Deák Lajosné tanácsnok vett részt a Rákóczi Szövetség által szervezett programon. 


A másfél évtizede indult program célja, hogy a határon túl élő magyar családok közül minél többen válasszák a magyar nyelvű oktatást gyermekeiknek, megőrizve ezzel anyanyelvüket és erősítve a kötődést a magyarok közösségéhez. Sok támogató csatlakozott a kezdeményezéshez, Székesfehérvár Önkormányzata is hosszú évek óta segíti a nemes cél megvalósulását. Az idei esztendőben 100 ezer forintot ajánlott fel a város.

Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka kísérte el Székesfehérvár képviseletében dr. Tárnok Balázst, a Rákóczi Szövetség alelnökét és Petrovay László programért felelős igazgatót Gútára, ahol a mintegy 200 ösztöndíj-átadási ünnepség egyikét tartották szerdán. Magyar nyelvű kedves műsorral fogadták a vendégeket a kisdiákok, akiket Horváth Árpád polgármester is köszöntött. A felvidéki településen összesen 67 gyermek részesül a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programjának ösztöndíjában, ezeket adták át a támogatók. A tanulmányi támogatás mellett Béres József Szép magyar ének című daloskönyvét is ajándékul kapták a kisdiákok, Deák Lajosné pedig az intézmények könyvtárait gazdagító, Székesfehérvárról szóló könyveket adott át a Gútán működő négy alapiskolának.

A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztás Programja keretében ebben a tanévben – Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságban és Horvátországban, Erdélyben és Partiumban – mintegy 9000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató család részesül támogatásban.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.