Online Trianon-konferencia lesz holnap

2020.05.20. 11:25
KÖZLEMÉNY - 2020. május 20. (szerda)
A Magyarságkutató Intézet oldalain lehet megnézni az előadásokat. 
 
 
 
Holnap tudományos online Trianon-konferenciát szervez a Magyarságkutató Intézet, központban Közép-Európa és Magyarország helyzetével. A tíz történelmi előadást magyarul és angolul is meg lehet majd hallgatni a közösségi csatornákon. „(…) nyíltan kimondom, hogy a békefeltételek, (…) lényeges módosítások nélkül elfogadhatatlanok”. Apponyi Albert gróf, az első világháborút lezáró béketárgyalások magyar küldöttségének vezetője védőbeszédéből választotta a mottót a Magyarságkutató Intézet a holnapi tudományos online Trianon-konferenciához. Az első világháborút lezáró és az érintett nemzetek sorsát hosszú időre meghatározó dokumentum születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg a programmal.

A békekötéshez kapcsolódó témákat – fókuszban Közép-Európa és Magyarország helyzetével – többek között Nánay Mihály, Gulyás László, Raffay Ernő, Nagy Szabolcs és Miklós Péter előadásai dolgozzák fel, köztük a több évtizedes román készülődésről Erdély elcsatolására, Károlyi Mihály megítélésről vagy Apponyi és Benárd Ágost versaillesi szerepéről. Ez utóbbi témáról az egyik fehérvári kötődésű előadó, dr. Vizi László Tamás történész, a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke beszél majd, míg Ujváry Gábor történész Trianon kulturális következményeiről ad elő.

A konferencia május 21-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik: magyar nyelven az intézet Youtube- csatornáján, angol nyelven pedig a Facebook-oldalon lesz látható. A szervezők ígérete szerint az előadásokat rögzítik, és utólag is hozzáférhetővé teszik a téma iránt érdeklődők számára felületeiken. Az eseményről részletesen a 
https://mki.gov.hu/hu/esemeny/nyiltan-kimondom-hogy-a-bekefeltetelek-lenyeges-modositasok-nelkul-elfogadhatatlanok oldalon lehet tájékozódni.


                                      

Szöveg: Fraller Ildikó
 

 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.