Trianon 100 – online történeti előadás a Fehérvár Televízióban június 4-én

2020.06.02. 15:54
KÖZLEMÉNY - 2020. június 2. (kedd) 
19.20 órakor kerül adásba a program.     
 
 
 
 
 
Online történeti előadás is szerepel abban az emlékező programsorozatban, mellyel Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata készül a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. Június 4-én 19.20 órától a Fehérvár Televízióban kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a Városházán rögzített eseményt, melyben dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjét követően dr. Vizi László Tamás, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke számol be a békeparancs megszületésének előzményeiről, a tragikus napról és annak máig ható következményeiről a „Megállt a nemzet szívvesére…” című előadásában.

A járványügyi óvintézkedések nem teszik lehetővé, hogy személyes részvétellel zajló, tömeges megemlékezést szervezzenek Székesfehérváron a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékezve.  A város Önkormányzata ugyanakkor elengedhetetlenül fontosnak tartotta, hogy a szűkre szabott keretek között is méltó módon idézze meg az eseményeket.

A megemlékezés-sorozat keretében bemutatásra kerülő történeti előadást a Városháza Dísztermében rögzítették. A felvezető köszöntőben dr. Cser-Palkovics András polgármester beszél többek között Székesfehérvárnak, mint a nemzet történelmi fővárosának a felelősségéről, arról, hogy emlékeznünk kell szakmai, tudományos alapossággal, lényegre törően, felesleges viták nélkül. Kiemeli, büszkék lehetünk, hiszen az elvtelen és megmagyarázhatatlan diktátum okozta sorsfordító tragédiából nemzetünk talpra tudott állni. 

Dr. Vizi László Tamás, Székesfehérvár ismert történésze, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke rendkívül érdekes, figyelemre méltó előadással készül a centenáriumra „Megállt a nemzet szívverése…” címmel. Beszél az 1920. június 4-ét megelőző eseményekről, az aláírás és nem aláírás polémiájáról, arról, hogy Magyarország végül miért volt kénytelen vállalni a békeparancsot. Szól arról, hogy miként választották ki a magyar delegáció tagjait, akik teljesítették a borzasztó küldetést, és hogyan borult gyászba az ország azon a bizonyos napon. Kiemeli a Nemzeti Összetartozás Napjának törvénybe iktatását, amely rámutat arra: egy dolog van, ami előremutató, és ez a Kárpát-medencei magyarság teljes közjogi összetartása, összetartozása. 1920-ban Magyarországot halálra ítélték, de emeljük fel a fejünket, mert itt vagyunk, és ez önmagában is csoda!

Az előadást 2020. június 4-én, csütörtökön 19.20 órakor tűzi műsorra a Fehérvár Televízió, valamint a városi honlapon (www.szekesfehervar.hu) is visszanézhető lesz majd.

 

 

Szöveg: Havasi Tímea
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.