Rózsa, párta, karkötő

2020.08.06. 13:50
KÖZLEMÉNY - 2020. augusztus 6. (csütörtök)
A csuhé a természet csodája. Galéria
 
 
 
 
 
 

Nemezelés, mézeskalács készítés, hímzés, csuhézás, gyöngyfűzés – öt nap alatt öt kézműves technikát ismerhetnek meg az érdeklődő kicsik és nagyok az M-ART Egyesület által szervezett kézműves családi alkotónapok keretében.  A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban ma Bárány Mara vezetésével csuhéból készültek dísz- és használati tárgyak.


Egy asztal mellett beszélgetve vagy éppen az alkotói munkába csendesen elmerülve készítik a résztvevők a karkötőket, kis kosarakat, pártákat és a rózsákkal díszitett koszorúkat az M-Art Egyesület alkotónapján. A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban ez a hét a kézműveseké, ahol a nemezelés, mézeskalács készítés, hímzés, csuhézás, gyöngyfűzés különböző technikáival ismerkedhet meg minden korosztály.

Bárány Mara gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő Népi Iparművész, szakoktató vezetésével ma csuhéból készülnek dísz- és használati tárgyak. Mint modta, többféle technikával készült, hiszen vannak olyanok, akik már visszajárók, de vannak kezdők is a csoportban. A cél, hogy mindenki tanuljon valami újat a nap során.

„A csuhé egy nagyon jó anyag. A kézművességben régen nagyon sok használati tárgyat készítettek belőle. Próbáljuk visszatanítani a régi mesterségeket, és olyan tárgyakat készíteni, amelyek a mai lakás- és öltözködéskultúrában kiegészítő tárgyként megjelenhetnek. Mivel természetközeli anyag, így az ökologikus gondolkodásba is beleilleszkedik. Tartós, szép és környezetbarát tárgyakat születnek belőle.” – tette hozzá az oktató.

A kézműves alkotó napok, amelyen a hét során több mint hetvenen vettek részt, pénteken zárul. Ekkor Fehér Anna népi ékszerkészítő vezetésével lakocsai gyöngyékszerek készülnek. 

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.