Ünnepi hangverseny a fehérvári szimfonikusoktól

2021.04.01. 08:19
KÖZLEMÉNY - 2021. április 1. (csütörtök)
 
 
 
 
Húsvétkor tűzi online koncertjeinek műsorára Johann Sebastian Bach János-passióját a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus. A Fehérvár Televízióban 2021. április 2-án, pénteken 21.25 órakor látható, a Budai úti református templomban rögzített hangverseny karmestere Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy. Az adás online is nézhető: www.fehervartv.hu/elo_adas


A János-passió a h-moll mise és a Máté-passió mellett Johann Sebastian Bach (1685–1750) legmonumentálisabb és legjelentősebb vokális kompozíciói közé tartozik. A János evangélista szövegére írott, Jézus szenvedéstörténetét és halálát megjelenítő passió mindenkori felhangzása a maga korában és napjainkban is ünnep a hallgatóság számára, különösen a nagyhéten. A monumentális zenedarab színházi mű és oratórium keveréke, és hatalmas apparátust mozgat meg: a szimfonikus zenekar mellett kórus és szólisták adják elő.

Korabeli források szerint Bach öt passiót komponált életében, de az utókor számára csak kettő maradt fenn: az első az 1724-ben bemutatott, majd többször átdolgozott János-passió és az 1727-es Máté-passió. A János-passió szövegét maga Bach állította össze a Szentírásból, a korálok és Brockes passiójának részleteiből. A műben központi jelentőségű János evangélista alakja és szövege, az eseményeket szenvedélyes együttérzéssel, de drámai tömörséggel nyomon követő énekbeszéd. Bach drámai érzékét jelzi, hogy nem az operai teatralitást, a zenei és énekszólamok csillogását helyezte előtérbe, hanem a szöveg tartalmán alapuló mélyről fakadó üzenetre keresett zenei megoldásokat.

A hangverseny az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus közös produkciója. A professzionális kórus 2018 őszén alakult Székesfehérváron, Pad Zoltán karnagy vezetésével. „Nagyszerű élmény volt ismét 'színpadon' lenni a zenészekkel, énekesekkel!” – mondta a koncert felvétele után a Liszt-díjas karnagy. – „A tavaly tavaszi leállás előtt Bach másik passióját, a Máté-passiót adtuk elő, amelynek hangjai a karantén süketjében még sokáig visszhangzottak fülemben... Felemelő érzés, hogy a nagyböjti időszak most sem telik el Bach nélkül, és hogy a tavalyihoz hasonlóan úgy szólal meg a darab, ahogy a szerző idejében gyakorlat volt: az énekes szólisták az áriák, recitativok mellett a kórustételek előadásában is részt vesznek” – emelte ki az est karmestere.

„Először játszottam a darabot, de remélem, hogy nem utoljára. Fantasztikus és nagyon megható hangulata volt az egésznek. Talán benne volt egy kicsit a mi szenvedésünk is” – vélekedett a koncertről Selmeczi Gábor. A zenekar koncertmestere azt is elárulta, hogy nagyon várta ezt a produkciót, mert még benne élt a tavalyi koncert élménye, amikor Bach talán legmonumentálisabb művét, a Máté-passiót játszották a fehérvári szimfonikusok. „Pad Zoltán nagyszerűen vezette a projektet, és a zenekarra sem lehetett panasz. Úgy gondolom, hogy ennek az élménynek ismétlődnie kellene, amilyen gyakran csak lehet, különösen egy olyan spiritualitásban gazdag városban, mint Székesfehérvár” – tette hozzá Selmeczi Gábor.

A televíziós közvetítés után a János-passió hamarosan elérhető lesz az Alba Regia Szimfonikus Zenekar YouTube-csatornáján is.
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.