#éniskékvagyok

2021.04.01. 14:45
KÖZLEMÉNY - 2021. április 1. (csütörtök) 
Az autizmus világnapján, április 2-án este kékbe öltözik a stadion.  
 
 
 
 
 
 
Április 2-a az autizmus világnapja. Székesfehérvár idén is csatlakozik az Együtt az Autistákért Alapítvány által meghirdetetett országos programhoz, így pénteken este 18 és 21 óra között kék megvilágítást kap a MOL Aréna Sóstó. Otthonában is bárki csatlakozhat a #éniskékvagyok kezdeményezéshez. 


Az ENSZ 2007-ben jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, a spektrumzavarral élők megértésére és elfogadására ösztönözve mindenkit. Székesfehérváron hagyomány, hogy ’kékbe öltözik’ a város, és a rendkívüli veszélyhelyzet előtti években ’Kék sétát’ is szervezetek erre a napra. 

A koronavírus-járvány miatti helyzethez alkalmazkodva zajlik majd az idei világnap programja: újragondolva az Autisták Országos Szövetségének „Ragyogj kéken” kezdeményezését, számos épület ragyog majd kéken országszerte pénteken. Az egyik emblematikus helyszín Budapesten a Szabadság-szobor lesz.

Székesfehérvár Önkormányzata is örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez, és április 2-án, pénteken 18.00 és 21.00 óra között a MOL Aréna Sóstó kap kék kivilágítást.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány által meghirdetett #éniskékvagyok kezdeményezéshez is bárki csatlakozhat – akár otthonában is. Mint a szervezet írja: „tavaly minden elképzelésünket felülmúlta a csatlakozók száma és kreativitása.” Idén azt kérik, hogy minél többen vegyenek fel valamilyen kék ruhadarabot, vagy rajzoljanak egy kék szívet, készítsenek erről fotót, és használva az #éniskékvagyok hashtaget töltsék fel saját közösségi média felületükre. Az Alapítvány saját oldalán is várja a személyes élményeket, üzeneteket az autizmussal élők számára, valamint Instagramon és TikTok-on is megtalálhatóak „kékszív” néven filtereik és giffjeik.   

Az Autisták Országos Szövetsége az idei évben a Különleges életek című, ingyenesen megnézhető filmmel is megajándékozza meg az érdeklődőket az autizmus világnapján. Az alkotás mélyebb betekintést nyújt több, különböző autista fiatal és az őket segítő kortársak és elkötelezett emberek mindennapjaiba. Mint írják: „a film lebontja a tévhiteket, megmutatja a valóságot, bebizonyítja, hogy mindenki képes megérteni az autizmus hátterében rejlő okokat és képes a szeretetteli támogatásra.” Részletek a civil szervezet honlapján: https://aosz.hu/vilagnap2021/

 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.