A tavasz első vitaminforrásai

2021.04.07. 15:59
KÖZLEMÉNY - 2021. április 7. (szerda)
Herbarius online címmel indított sorozatot a Múzeum 
 
 
 
 
 
 

Nem maradnak útmutatás nélkül, akik szeretnének gyógynövényeket gyűjteni a természetben: amíg nem lehet közösségi programokat szervezni, a Herbarius túraprogramok gyógynövényszakértője, Lencsés Rita kisfilmekben vezet minket a közeli erdőkben, mezőkön, és avat be a gyűjtés, illetve a felhasználás praktikáiba. A sorozatindító videóban a tavasz első vitaminforrásairól, a medvehagymáról és a salátaboglárkáról kaphatunk hasznos információkat.


Herbarius online
címmel indított kedvcsináló sorozatot a Szent István Király Múzeum: a népszerű túraprogramok gyógynövényszakértője, Lencsés Rita egy videóban mutatja meg, mik a tavasz első vitaminforrásai, amiket begyűjthetünk a természet kincsei közül. Az első videó egy medvehagyma-lelőhelyre és egy gyönyörű salátaboglárka-mezőre kalauzolja el a nézőket, és megye természetes patikáját bemutató új könyvből, A gyógynövények nyomában című színes összeállításból is hangzanak el részletek.

A fokhagymaillatú medvehagymát sokan ismerik, kedvelik és gyűjtik is: az értékes gyógynövény magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően immunerősítő hatású, és kiválóan alkalmazható például méregtelenítéshez. Frissen salátába, vagy akár pesztó szószként is lehet fogyasztani – Lencsés Rita ígéretet tett, hogy legközelebb azt is megmutatja, ő hogyan készíti. Az erdei sétán az odvas kertike és az ibolya után érkezünk el az aprócska salátaboglárkához, amit a medvehagymánál jóval kevesebben ismernek. Pedig pont ebben az időben ideális felhasználni a magas C-vitamin-tartalmú növényt, aminek a levele nagyon hasonlít az ibolyáéhoz. Egy maréknyi levelet frissen is elrágcsálhatunk a kirándulás során, mondja a szakértő, majd hasznos növénytani információkat oszt meg a felismeréssel kapcsolatban, melyik virágnak csipkézettebb vagy fényesebb a levele.

A kisfilmet a Herbarius programok közösségi oldalán lehet megnézni.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.