Helyi kortárs alkotások töltik meg szeptemberben a város kiállítótereit

2017.08.31. 12:51
KÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 31. (csütörtök)
25 éves a Székesfehérvári Művészek Társasága.  
 
 
 
 
25 éves jubileumát ünnepli a Székesfehérvári Művészek Társasága. Szeptemberben egyéni és csoportos tárlatokkal invitálják a közönséget rendezvényeikre, a város galériáiban, képtáraiban, művelődési házaiban a helyi képző-, ipar és fotóművészet alkotásaival mutatkoznak be. Jövő szerdán és csütörtökön már három művészeti rendezvényen vehetünk részt, a csoportos kiállítások közül az első, a Városház téri tárlat megnyitója pénteken délután lesz.


Ünnepre készül a város művészvilága: negyedszázada alakult a Székesfehérvári Művészek Társasága, amit a kortárs alkotók több tárlat megnyitásával tesznek emlékezetessé az ősz folyamán. A galériákban, képtárakban, művelődési házakban megvalósuló jubileumi programok összefoglalják a 25 évet és kultúránk jelenének attitűdjeit és ars poeticáit is bemutatják. Az alapító tagokat a társaságban ma nyolcan képviselik: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az ala­pításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több, mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek. Öt kollektív tárlat – közöttük négy Szé­kesfehérváron és egy Budapesten – és három egyéni kiállítás – Ecsedi Máriáé, Revák Istváné és Miklós Jánosé nyílik meg ősszel a jövő héttől, valamint az idei évben valósultak meg Bauer István és Pinke Miklós kiállításai is.

Ecsedi Mária képzőművész könyvbemutatóval egybekötött kiállítását szeptember 6-án, szerdán 18 órakor Szele Bálint irodalomtörténész, műfordító nyitja meg a Vörösmarty Színház galériájában.  

Csütörtökön 17 órakor Vörösmarty Társaság termében Az, ami hasznos címmel nyílik meg Revák István festőművész kiállítása Pálfalvi András költő ajánlásával, 18 órakor pedig A Szabadművelődés Házába várják a művészetkedvelőket, ahol először nézhetjük meg a Dobozművek és egyéb rendhagyóságok című csoportos tárlatot, amit Borsos Lőrinc festő, grafikus nyit meg.  

Pénteken három csoportos tárlat nyílik, a résztvevők akár átsétálhatnak az egyik rendezvényről a másikra. Külvilág – a szabadtéri elektrografikai kiállítás a Városház téren lesz látható, a megnyitón 17 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester mond köszöntőt, az alkotásokat Zsiros László Róbert tudománykommunikációs felderítő, tudományos blogger ajánlja a közönségnek.  A programot követően a Társaság megkoszorúzza Áron Nagy Lajos és M. Tóth István emléktábláját, akik „örökös tagjai” a közösségnek. A péntek esti művészeti programok az Új Magyar Képtárban folytatódnak, ahol az Átiratok című válogatás a Székesfehérvári Művészek Társaságának parafrázisait mutatja be. A kiállítás vendége Kukorelly Endre író. A művekhez szeptember 13-án közönségtalálkozót is szerveznek, ahol az alkotókkal Dr. Lakatos László pszichiáter beszélget a művek motivációiról. A Társaság Önarcképeit a Pelikán Galériában állítják ki: 19 órakor Németh Gábor író megnyitóját követően a jubileum alkalmából a kiállító művészek számára alapított díjakat adja át a város polgármestere – A kiérlelt stílusért, A kiérlelt koloritért, A kísérletező stílusért és  A szárnyaló gondolatért –, majd a Németh Csaba Jazztrió szórakoztatja a közönséget. Ezen az estén a meghívókat alkalmi bélyegzővel pecsételik le az ünnepi év emlékére. Az Önarckép megnyitása után fogadást rendeznek a vendégeknek, látogatóknak, amelyről a születésnapi torta sem fog hiányozni.  A Társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án, szombaton 16 órakor jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Galériában.  

Szeptember 22-én Budapesten a Bartók 1 Galériában mutatkoznak be a székesfehérvári művészek, majd október 20-án Miklós János keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Izgalmas vizuális kalandokat tartogat a jövő hét és az ősz, a kínált programokról bővebben a http://fehervarart.hu/tag/25/ oldalon lehet olvasni.


Szöveg: Fraller Ildikó


 
 
  
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.