Néma főhajtás a lengyel nemzeti tragédia tiszteletére

2018.04.13. 11:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. április 13. (péntek) 
Néma koszorúzás zajlott a Jávor Ottó téri Katyń emlékkeresztnél.      Galéria  
 
 
 
 
 
 
Néma koszorúzással emlékeztek ma Székesfehérváron Lengyelország nemzeti tragédiája, a katyńi mészárlás áldozataira. A Jávor Ottó téri Katyń emlékkeresztnél dr. Cser-Palkovics András polgármester, közhivatali és egyházi vezetők,  önkormányzati képviselők, diákok és civilek rótták le kegyeletüket.

A 2012-ben felállított Katyń kereszt a lengyel nép legfájóbb nemzeti tragédiájának állít emléket. 1940 tavaszán az orosz csapatok a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó, csaknem 22 ezer lengyel értelmiségit, tisztet és tisztségviselőt végeztek ki, és helyeztek jeltelen tömegsírokba. A nagy titokban tartott tömeggyilkosságot a németek 1943. április 13-án hozták nyilvánosságra, a lengyel parlament döntése értelmében 2007 óta ez a nap a katyńi áldozatok emléknapja.  A lengyel és a magyar nép közötti barátság és kölcsönös megértés jegyében Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az elhunytakról.

Ma néma koszorúzás zajlott a Katyń keresztnél, ahol közösen helyezte el az emlékezés virágait dr. Cser-Palkovics András polgármester és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke. Szintén koszorúzott dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője, míg a fegyveres erőket Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke képviselte.

Ugyancsak közös koszorút helyezett el a keresztnél az egyházak képviseletében Dózsa István püspöki vagyonkezelő, belvárosi plébános, Bencze András evangélikus lelkész, püspökhelyettes és Berze János református lelkész, lelkészi elnök. A Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatot Andrzej Straszewski elnök, Solymossy Zoltánné alelnök és Szentgyörgyi Henrika tag, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzatot Sándorovits László elnök, míg a Városunk Lakóiért Szövetséget Juhász László elnök képviselte a koszorúzáson.  Virágokat helyeztek el a keresztnél dr. Dienesné Fluck Györgyi,  dr. Horváth Miklósné, Horváth Miklós Csaba és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselők, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai és több civil emlékező.

A méltósággal teli esemény az Il Silencio dallamaival zárult.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–    Vége –

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
27
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.