2500 profi és amatőr sportoló vonult fel a városban

2018.05.01. 15:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. május 1. (kedd)
A sportot ünnepelhettük a Bregyóban és a Csónakázó-tónál. Galéria 
 
 
 
Sporttal ünnepelte Székesfehérvár május elsejét. 2500 profi és amatőr sportoló vonult fel a Petőfi szobortól a Bregyóig, majd egész napos bemutatók és aktív programok szórakoztatták a város sportszerető közösségét szárazon és vízen, a Bregyóban és a Csónakázó-tónál. A Sportmajális résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, és a többezres közönség előtt adta át a Székesfehérvár Sportjáért díjat Halász Géza atléta szakedzőnek és Korponai István öttusa edzőnek. A kilátogatók találkozhattak a város nagy sportegyesületeinek hírességeivel, a rendezvényen részt vett Rubint Réka, Fa Nándor és Varga Lajos is. 


Hagyományosan sporttal ünnepelte a város május elsejét. A Sportmajális felvonulással kezdődött: a profi és amatőr sportolók a Petőfi-szobortól vonultak a Bregyóig, Magyarország és Székesfehérvár zászlaját kiváló sportolóink vitték a menet elején, képviselve a városban működő egyesületeket és sportágakat. Az Albatrosz Repülő Egyesület lenyűgöző ejtőernyős bemutatója után dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket: „Több mint 2500 regisztrált sportoló indult el a felvonuláson hagyományainknak megfelelően – megmutatva, hogy Székesfehérvár miért mondhatja büszkén azt, hogy sportváros. Rengeteg sportág rengeteg sportklubja, közössége jött össze a Bregyóban. A sport ünnepe és öröme is ez a nap.” A polgármester köszöntötte a színpadon álló sportolókat, gratulált Kóger Dánielnek, aki a magyar válogatott játékosaként nemrég tért haza a divízió 1/A jégkorong-világbajnokságról, majd sok sikert kívánt minden klubnak a bajnokságokhoz, az idény kezdetéhez. Kifejezte, hogy a város sportéletében mind a szabadidős sportok, a nyitott tornatermek, a diáksportok vagy az utánpótlás és élsport is fontos szerepet tölt be.

Idén először a sokezres sportszerető közönség előtt került átadásra a Székesfehérvár Sportjáért elismerés, amit 2018-ban két személynek ítélt oda a Közgyűlés: Halász Géza atléta szakedzőnek és Korponai István öttusa edzőnek a díjat dr. Cser-Palkovics András adta át. Halász Géza több mint három évtizeden át volt atléta szakedző, a Videoton atlétikai szakosztályának megszűnését követően a ma már akadémiai képzést folytató Alba Regia Atlétikai Klubban is gondozta a tehetségeket. Ma testnevelő tanárként dolgozik a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Korponai István az Alba Volán SC, majd Volán Fehérvár öttusa-szakosztály edzőjeként, szakmai vezetőjeként a sportág magyarországi bástyájának számító műhelyben évtizedek óta rengeteget tett azért, hogy a fehérvári és a magyar öttusa nemzetközi szinten is kiemelkedően sikeres legyen, negyvenöt éve vesz részt aktívan a fehérvári sportéletben.

Rubint Réka alakreform edzése hatalmas aktív közönséget mozgatott meg az ünnepélyes pillanatok után. A Sportmajálison nem maradt el a dedikálás sem, a sportváros népszerű klubjainak tagjaival találkozhatott a közönség, majd délután a profik gyerekekkel alkottak közös csapatokat a sorversenyben. A nagyszínpadon folyamatosan mutatkoznak be a sportklubok, egyesületek, és idén is népszerű volt az erősember-verseny. A kilátogatók a legkülönbözőbb eszközöket próbálhatták ki a bemutatók mellett, mint például a teniszt, a rúdtáncot vagy a labdajátékokat, valamint sporteszközökkel és sportágakkal mutatkozott be a Székesfehérvári Érzékenyítő Program.

Egész nap párhuzamosan zajlottak az események a Csónakázó-tónál. A Szabadművelődés Házánál színvonalas Gyereksziget-programok várták foglalkozásokra és előadásokra a gyerekeket. A Hotel mellett Fidel László világbajnok kajakos volt a házigazda: látványos vízisport-kiállítást, -bemutatókat szerveztek és az érdeklődők a sporteszközök között kipróbálhatták például a 7-es kenut vagy a fából készült négyes kajakot is. „Vendégünk a vitorlás” – ezzel a szlogennel zajlottak a vizes programok; a közönség láthatta többek között a legendás Spirit of Hungary hajó 2 tonnás, kísérő gumi motorosát, a Nelson Flottalízing Balaton-rekorder 8 méteres vitorlását vagy az Atlanti-óceánt átszelő Vitéz nevű kenut és a NACRA katamaránokat – valamint a hírességek között találkozhattak Fa Nándorral és Varga Lajossal is. A tavon a Velencei-tavi Vízi Sportiskola gyermek versenyzői is megmutatták tudásukat – azzal a céllal, hogy minél több fiatalt motiváljanak a vízisportok kipróbálására. 


A rendezvényen készült fotók, valamint a Székesfehérvár Sportjáért elismerés teljes méltatásai letölthetőek a Galériából!Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.