Fesztivál a ligetben

2018.05.07. 15:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. május 7. (hétfő)
Pénteken kezdődik a Kortárs Művészeti Fesztivál. Galéria
 
 
 
 
 
Már csak néhány nap, és a Fő utca fölött ismét ott lobognak a művész-zászlók, ez pedig nem mást jelent, mint hogy kezdődik a Kortárs Művészeti Fesztivál. Az idén május 11-től május 19-ig tart a két évtizede létező programsorozat, amelynek központi helyszíne a Zichy liget lesz, ahol az állandó kiállítások, látványosságok mellett minden nap este nyolctól kertmozi várja a nézőket. A színpadon koncerteket, kortársbalett-estet, diákprodukciókat, beszélgetéseket láthat-hallhat a parkba érkező közönség, a szervezők számos családi programmal is készülnek. A fesztivál keretében rendezik meg a Fehérvári Könyvnapokat, a záróesemény ebben az évben is a Jam-Bory-Vár lesz.

 
A család minden tagja talál magának valót azoknak a kulturális eseményeknek a sorában, amelyeket a következő időszakban rendeznek meg Székesfehérváron. A május 11-én, pénteken nyíló Kortárs fesztivál megújult programokkal várja az érdeklődőket a Zichy ligetben, hangzott el a mai felvezető sajtótájékoztatón. Brájer Éva alpolgármester hangsúlyozta, különösen gazdag lesz a programkínálat, hiszen a fesztivállal egy időben rendezik meg a Nemzeti Emlékhelyek napját, és idén a rendezvénysorozathoz csatlakozik a Fehérvári Könyvnapok is. Mint mondta, a kulturális intézmények mellett a Zichy liget lesz a fő helyszín, ahol nagyszabású programok lesznek. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a két évtizedes múlttal rendelkező fesztivál hagyományos programjai mellett sok újdonságra is számíthatnak az ideérkezők.

Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az egyik újdonság a kertmozi lesz, amelynek keretében dokumentum- és rövidfilmek, valamint nemrégiben bemutatott magyar sikerfilmek is láthatók majd. A Fehérvári Könyvnapok keretében mutatják be a Vörösmarty Társaság kiadásában megjelent négy új könyvet. Bobory Zoltán, a társaság elnöke szeretettel invitált mindenkit a ligetbe és a társaság Kossuth utcai termébe.

A képzőművészeti eseményekről Falvay Miklós, a Fehérvári Művészek Társaságának képviseletében elmondta, land art alkotásokat visznek a ligetbe Varga Gábor Farkastól, optikai játékok és interaktív tűdombormű lesz látható Arany Gold Zoltántól, de válogatnak a móri Public Art kiállítás fehérvári alkotóktól származó darabjaiból, továbbá a vállalkozó kedvű érdeklődők Lepkeházat népesíthetnek be textilből és mindenféle más anyagokból készített léleklepkékkel.

A Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos megnyitója a művészzászló-kiállítás megnyitója lesz, amelyre május 11-én, pénteken 18 órakor kerül sor a Szent István Király Múzeum előtt, köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és Falvay Miklós médiaművész. Ezt megelőzően, fél ötkor nyílik az Oskola utcában a Deák Gyűjtemény magyar művésztelepeket bemutató sorozatának következő tárlata, „Hóbortos ultramodernek” a Műkertben címmel. A Kecskeméti Művésztelep 1909–1919 közötti korszakának negyven alkotása lesz látható a kiállításon, amely november 4-ig tekinthető meg a képtárban. Két másik kiállítás is nyílik a Kortárs idején: a Köfém Művelődési Házban Formák, idomok alumíniumból, bronzból egy öntőmester szemszögéből címmel Jakab János öntőmester munkáiból május 15-én, kedden, illetve az Aranybulla Könyvtárban, május 16-án, szerdán Revák István festőművész alkotásaiból, aki legújabb akvarelljeit mutatja be.

Az idei fesztivál egyik újdonsága lesz a minden este élményt kínáló kertmozi, amelynek keretében este nyolc és kilenc óra között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből, a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból és a Budapest International Documentary Festival (BIDF) versenyfilmjeiből válogatott darabokat tekinthetik meg az érdeklődők. A nagyjátékfilmek 21 órakor kezdődnek, ezek között látható lesz két krimi, A Viszkis és a Budapest Noir, a Lajkó – Cigány az űrben című magyar fekete komédia, a többszörös díjnyertes Állampolgár című alkotás, a Jupiter holdja és a Genezis című magyar filmdráma, valamint a Sztálin halála című angol-francia vígjáték is. Esőhelyszín és esőnap nincs, kedvezőtlen időjárás esetén a vetítések elmaradnak. Ilyen esetekben a kisfilmeket később levetíti a Barátság mozi, a nagyjátékfilmek pedig a szokásos műsorrendben nézhetőek meg a város művészmozijában.

A Fesztiválligetté alakuló Zichy ligetben a programsorozat egész ideje alatt izgalmas, érdekes szabadtéri kiállítások, látványosságok várják a látogatókat a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak köszönhetően. Land art alkotások Varga Gábor Farkastól, optikai játékok és interaktív tűdombormű Arany Gold Zoltántól, válogatás a móri Public Art kiállítás fehérvári alkotóktól származó darabjaiból, a MOST fotókiállítás alkotóiról készült camera obscura képek és a Lepkeház, amelyet az első Kortárs hétvégén a vállalkozó kedvű érdeklődők népesíthetnek be textilből és mindenféle más anyagokból készített léleklepkékkel.

Ezen a hétvégén óriási hajóhinta is várja a liget vendégeit, akik szombaton délután az Árpád Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak újrahasznosított anyagokból készült öko modelljeivel ismerkedhetnek, este pedig bepillantást nyerhetnek egy kortársbalett-társulat életébe: a néhány hete megalakult Székesfehérvári Balett Színház beavató táncszínházi programjában a nézőknek lehetősége nyílik a koreográfussal, a balettmesterrel és táncművészekkel való személyes találkozásra, a velük való beszélgetésre is. Vasárnap délelőtt a fényképezés hőskorába repít Mosberger Róbert utazó fotólaboratóriuma: a látványos és érdekes optikai játszótéren kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak a camera obscurák vizsgálata, cianotípia vagy fotógramm készítés közben. Délután a tetkós töritanár, mindenki Jocó bácsija, azaz Balatoni József könyvbemutatója tartogat érdekességeket pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak egyaránt. Az élménypedagógia mibenlétéről hallhatunk beszélgetést a színpadon, amelyből kiderül: hogyan lehet élvezetessé tenni a tanulást.

A fesztivál több színházi produkcióval is várja a látogatókat. A Prospero Színkör május 13-án, vasárnap Shakespeare: A vihar, május 14-én, hétfőn Jean Genet Cselédek, május 16-án, szerdán pedig az Idegenek című darabot mutatja be a Szabadművelődés Házában, az előadások este hét órakor kezdődnek. Ugyancsak itt látható majd Matuz János rendezésében a legyekura.org című hangszínházi előadás május 18-án, pénteken 17 órakor. A mintegy egyórás előadás William Golding A legyek ura című regénye alapján készült.

A fesztivál első koncertjét a megnyitó napján 19 órától hallgathatják meg az érdeklődők a ligetben: Lackfi János költő verseit a gitáros-zeneszerző Sinha Róbert és a gyönyörű hangú énekesnő, Herczku Ágnes előadásában élvezheti a közönség. A többi napokon színpadra lép az akusztikus etno-jazzformáció, a Cirkusz-KA, a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözetét játszó Cabaret Medrano, az énekes-gitáros dalszerző Váray László, a hibrid zene hazai kulcszenekara, a Fugato Orchestra.

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezik meg a Fehérvári Könyvnapokat május 17-18-án, csütörtökön és pénteken. Csütörtökön a legkisebbekre számítanak: a Csipeszeld ki a kedvenc mesehősödet! akcióban óvodásokat kértek a szervezők, rajzolják meg, vágják ki kedvencük alakját és hozzák el a ligetbe, ahol kifüggeszthetik őket. Délután az egykori rádiós, ma gyerekkönyv-szerző Balázsy Panna lesz a vendég a színpadon, akivel Benkő Andrea beszélget, ezután a Bob és Bobék Orchestra Petőfi és Arany műveiből készült, korántsem szokványos előadását láthatják-hallhatják az érdeklődők. Pénteken az Alkoss könyvet! programra hívják a gyerekeket a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai és a Csodaceruza irodalmi és művészeti magazin szerkesztői: óriáskönyv és képregény készül majd a projekt keretében. A színpadon a kortárs magyar költészet egyik legfontosabb alkotójával, Kemény Istvánnal beszélget legújabb, Nílus című verses kötetéről Gábor Gina újságíró. A Vörösmarty Teremben a Vörösmarty Társaság tagjainak legújabb könyveit mutatják be: az érdeklődők László Zsolt, Bobory Zoltán, Saitos Lajos és Borbély László köteteit ismerhetik meg a dedikálással egybekötött könyvbemutatókon.

A záróesemény idén is a Jam-Bory-Vár elnevezésű minifesztivál lesz, ahol a családoknak a mandala workshopot ajánljuk, de a gyerekeknek szól a Tótágas Színtársulat Don Quijote kalandjait bemutató előadása is. Lesz Durvacrew dj-program az Elefántos udvarban, Csángálló, Korai Trancemission és Ethnofil koncert a Százoszlopos udvarban, slam poetry előadás és tűztánc-bemutató is, Szabad vesződések címmel pedig kiállítás nyílik a hibaizmus feltalálója, Fehér Vera alkotásaiból.

A Kortárs Művészeti Fesztivál idején a városban két másik nagyobb program is zajlik az idén: május 12-én a Nemzeti Emlékhelyek Napján a Romkertben is várják az érdeklődőket tárlatvezetésekkel, érdekes kézműves foglalkozásokkal. Május 18-án kora este pedig a Pünkösdi Virágálom rendezvénye veszi kezdetét, amelynek tematikája idén a Barokk évhez kapcsolódik, e stílusban készülnek majd a belvárosban a virágkompozíciók.

Részletes program az alábbi linken:
http://www.fehervariprogram.hu/541
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.