Ereklye az Országzászló téren - Székesfehérváron az ősi Magyarország földje

2018.05.21. 19:20
SAJTÓKÖLEMÉNY - 2018. május 21. (hétfő) 
Ünnepélyes felszentelés Pünkösd alkalmából.         Galéria  
 
 
 
 
 
 
Hamarosan befejeződik a székesfehérvári Országzászló tér felújítása. Az átadás előtt fontos és a hely szellemiségéhez méltó eseményt tartott ma a téren a Fejér Szövetség. Pünkösdhétfő alkalmából, ünnepélyes keretek között szentelték fel és helyezték el az Országzászló emlékmű földereklyéjét az oltárkőbe. A teret június 4-én délután avatják fel, az eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Az Országzászló tér Székesfehérvár kiemelt közterülete, melynek felújítása 2017 szeptemberében kezdődött. A tér teljesen átalakult az elmúlt hónapokban, ülőköveket, padokat helyeztek ki, és megnövelték a zöldfelületeket. A burkolatot a Fő utcával egységes gránitburkolatra cserélték, illetve díszfolyókát is kialakítottak a megújult Virágóra és az új Országzászló emlékmű környezetében.

Pünkösdhétfő, a Szentlélek kiáradásának tiszteletére a Fejér Szövetség ünnepséget tartott ma a téren, melynek keretében Nyárai-Horváth István plébános  szentelte fel az Országzászló földereklyéjét. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének rendkapitánya, Vidermann Csaba csaknem két év alatt gyűjtötte össze a Kárpát-medencéből, a hajdani történelmi Magyarország 64 vármegyéjéből származó, hitelesített földereklyéket, melyeket összesítve, egy merített papírból készült ereklyetartóban adott át 2015 novemberében Székesfehérvár polgármesterének. A papírdobozt ma délután egy csákvári fazekasmester, Ujcz Ágnes által készített, a kettős keresztet ábrázoló kerámia ereklyetartóba tették, és a felszentelést követően az emlékmű oltárkövébe helyezték.

Az eseményen Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke köszöntötte a megjelenteket, beszélt a kezdeményezésük céljáról és az Országzászló Védnöki Testület létrehozásáról, feladatairól.

Vidermann Csaba
többek között arról szólt, hogy 2011-ben született meg a gondolat a földereklye létrehozásáról, az utolsó, 64. darab éppen a Szent István Emlékévben, 2013. augusztus 8-án érkezett meg hozzá. Záró szavaiban úgy fogalmazott: „Nemcsak arra születik az ember, hogy fölkel, dolgozik a munkahelyén, majd otthon, a családi háza körül, aztán alszik, és újrakezdi az egészet. Többre vagyunk hivatottak, emberek! Arra, hogy közösséget alkossunk, arra, hogy ha kell, hozzunk létre olyat, ami nem mindennapos! Azt kívánom, hogy legyen meg minden ember életében, hogy legalább egyszer valami nagyot le tudjon tenni a nemzet asztalára!”

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: „Sokan vannak a világban, akik úgy gondolják, hogy a múltba révedés hóbortja járja be Kelet-Európát, annak népeit, és úgy vélik, hogy ez semmi jóra nem vezet. Én másképp gondolom! Hiszem azt, hogy a 20. század sötétségéből a gyógyulást nem a feledés fogja elhozni. Sokkal inkább az a gyógymód, hogy merünk büszkék lenni a gyökereinkre! A természet igazsága, hogy a mély gyökér magas fát enged felnőni. Nekünk nagyon mély gyökér adatott, amire büszkék lehetünk! Az, hogy Székesfehérváron ismét állni fog az Országzászló, nem a közhatalmat gyakorlók hóbortja, hanem a társadalomban meglévő igény. Azért lehetünk ma itt, mert a társadalomban van egy természetes öngyógyító reflex, a 20. századból való kigyógyulás reflexe!” Róth Péter köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a kezdeményezésben részt vettek.

Az Országzászló tér átadására június 4-én, hétfőn, Trianon 98. évfordulóján kerül sor a délutáni órákban, a pontos időpontot hamarosan közlik a nyilvánossággal. A történelmi jelentőségű eseményre tisztelettel invitálnak minden érdeklődőt!A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr


 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.