„Tizenöt éve kerekezem a békéért”

2018.06.11. 12:56
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. június 11. (hétfő)
Székesfehérvárra érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet. Galéria 
 
 
 
 
Székesfehérvárra érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet, aki a Magyar Honvédség évfordulóján indult el, hogy teljesítse 2018-as misszióját: tisztelegve a magyar hősök emléke előtt a béke fontosságára hívja fel a figyelmet a nagyvárosokban. Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnokkal együtt békefát ültettek és emléktáblát avattak a Bregyóban az I. világháború áldozatainak emlékére.


Zelei József kerékpáros békenagykövet május 22-én, a Magyar Honvédség 170 éves évfordulóján indult el Budapestről, majd többek között Eger, Békéscsaba, Szekszárd, Győr, Veszprém városait érintve érkezett meg Székesfehérvárra.

Molnár Tamás
civil és ifjúsági tanácsnok fogadta a kerékpárost a Bregyóban, és a felvállalással kapcsolatban azt mondta: „Nekünk egyetlen dolgunk lehet: hálát adni annak, hogy 2018-ban itt békében élhetünk; láthatóan nem veszélyeztet semmi olyan, ami háborúra utalna. Ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világháborúk szörnyűségei nem történhetnek meg újra.” A tanácsnok Zelei Józsefnek azt kívánta, hogy a legközelebbi béketúrára is békeidőben indulhasson.

„Már tizenöt éve kerekezem a békéért, és ezalatt közel száz országot, 80 ezer kilométert öt kontinenst érintve sikerült bejárnom.” – fogalmazott Zelei József. 2004-ben, az első világháború 90. évfordulóján tette meg első hosszabb kerékpáros túráját. 2014-től minden évben első világháborús harctereket, emlékhelyeket és temetőket keres fel, hogy a centenárium alkalmából a béke fontosságát hirdetve vegyen részt különböző eseményeken – felkereste az egykori harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front helyszíneit Rigától az Atlanti-óceánig, és a megemlékezés virágait helyezte el. 2018-ban a magyar hősök előtt tiszteleg. „A béke nem feltétlenül a háború nem léte, hanem a harmónia, a kiegyensúlyozottság, egy belső stabilitás. Ha ez az emberekben megvan, akkor el lehet kerülni a külső háborút.” – fogalmazta meg az út üzenetét.

Zelei József holnap érkezik meg Budapestre a Parlament elé, majd Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének átnyújtja a békeút emlékkönyvét.

Az ünnepségen a Kákics Együttes zenélt.Az eseményen elkészült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.