Amerikai diákok tanulnak Székesfehérváron

2018.07.09. 16:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. július 9. (hétfő)
Négy hét tapasztalatszerzés a kórházban. Galéria 
 
 
 
 
A mai naptól ismét amerikai orvostanhallgatók bővítik ismereteiket a fehérvári kórházban, az Atlantis Project keretében. Május óta már 32 diák érkezett a tengerentúlról, a ma fogadott újabb 15 diák négy hetet tölt el a városban. A magyar orvoslás jövőbeli külföldi nagyköveteit Nagy Szilárd helyettes államtitkár is köszöntötte.


Az Atlantis Project az egyik legjelentősebb globális egészségügyi oktatási szervezet. Az ösztöndíjprogram a tapasztalatszerzésre, a jógyakorlatok elsajátítására és az innovatív gondolkodás fejlesztésére irányul, ami az egészségügyi ellátás fejlődését segítheti világszerte. A nemzetközi közös munkában az egyetemek és a hallgatók, valamint a kórházak és az egészségügyi szakemberek működnek együtt.

Az egyedülálló programhoz a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2016-ban csatlakozott. Idén május óta már 32 diák érkezett a tengerentúlról, hogy tudásukat a fehérvári intézményben fejleszthessék, ma pedig megérkezett az újabb turnus: 15 fiatal négy hetet tölthet el a kórházban. 

Prof. Dr. Izbéki Ferenc
osztályvezető főorvos, főszervező köszöntötte a diákokat, és azt mondta, ők a jövőben a magyar orvoslás nagykövetei lesznek külföldön. Dr. Reiber István orvosigazgató elmondta, hogy harmadik alkalommal üdvözölhetnek amerikai diákokat a kórházban, akik az egészségügy területén szeretnének tapasztalatokat gyűjteni – a dolgozók mindent megtesznek, hogy kielégítsék a fiatalok érdeklődését. Az itt töltött idő és a magyar gyógyítással való ismerkedés adalékul szolgálhat, hogy közülük többen orvosként dolgozzanak majd a jövőben, vagy akár visszatérjenek ide, tette hozzá.

Nagy Szilárd
egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár az izgalmas, sajátos kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy különlegesen szép kihívás és lehetőség a résztvevőknek. Az ilyen típusú tanulásnak évszázados hagyománya van Európában, akár a tudósok, akár az iparosok körében – a szakmai tapasztalatok mellett, barátságokat, új kapcsolatokat vihetnek magukkal a résztvevők.

A tizenöt fős csoport tagjai az USA minden tájáról érkeztek, és orvosi előképzésben vesznek részt a középiskolai érettségi és az orvosi egyetem között. A céljuk az, hogy több osztályon figyeljék meg az orvosok életét, mindennapjait, a betegellátást, ami értékes ismereteket és motivációt jelenthet a tanulmányaik folytatásában, mondta el Bedő Viktória regionális igazgató.

Az eseményen a vendég diákokkal együtt részt vett Mary Bains projektmenedzser, valamint Hegymegi Eszter és Pálinkás János helyi szervezők.

A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                               

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.