Útfelújítások Székesfehérváron

2018.07.11. 15:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. július 11. (szerda) 
 Újabb öt munkaterületet adtak át szerdán. Galéria
 
 
 
 
 
Munkaterület-átadásokat tartottak szerdán délelőtt a megyeszékhely több pontján. Így megkezdődik a József Attila utca belső szervizútjának és parkolóinak, a Deák Ferenc utca belső útjainak, a Budai út 92-100 melletti szervizútnak és parkolónak, az Öreghegyen a Bajmóci utcának és a Dobsinai utcának is a felújítása. Székesfehérváron jelenleg minden városrészben van út-, járda- vagy parkolóépítés. A fejlesztések a Városgondnokság „ÚT 2017-19” programjának keretében valósulnak meg.


A Budai út 92-100. számú házak közötti szervizút, valamint a hozzátartozó parkolók felújítása során az út- és parkolóburkolatok újulnak meg 3700 négyzetméteren. Mintegy 400 méteren cserélik a szegélyeket, valamint a parkolók burkolati jeleinek felfestése is megtörténik. A 45 millió forintba kerülő munka teljes egészében önkormányzati finanszírozásból valósul meg, és szeptember végéig készül el a Vízivárosban.  Dr. Horváth Miklósné, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, mintegy harminc éve épültek a burkolatok a területen, amelyek mára teljesen elhasználódtak. Kiemelte, hogy augusztusban, amikor a Széphő Zrt. befejezi a távhővezeték cseréjét, a Sarló utca 11. szám előtt is megújulnak a parkolók.

Ugyancsak a Városgondnokság „ÚT 2017-19” programjának keretében kezdődik, és őszre fejeződik be az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, amely teljes hosszában új útburkolatot kap, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcának megújul a csapadékvíz elvezetési rendszere is. A munkálatok során mintegy 2700 négyzetméteren épül új aszfaltburkolat, 670 négyzetméteren járda és 960 méteren építenek új szegélyeket. A Bajmóci utca több mint 92 millió forintba kerülő felújítása is teljes egészében önkormányzati forrásból valósul meg. Östör Annamária, öreghegyi  önkormányzati képviselő kiemelte: azért is fontos a Bajmóci utca felújítása, mert az iskolához tartó helyi forgalom jelentős része ezen az utcán keresztül halad. Az út sajátossága miatt megváltozik a forgalmi rendje az utcának, amelyről a lakókkal is történt már egyeztetés.

A Városgondnokság idén mintegy hatvan helyszínen végez út-, parkoló- és járdaépítéseket. Timár Tibor a Városgondnokság útfenntartási ügyintéző elmondta, hogy az útfelújítások mellett az útfenntartás a nyári időszakban is egy fontos és folyamatosan végzett tevékenység. A kis volumenű egyedi munkák tartoznak hozzá, amik legtöbbször az önkormányzati képviselői keretből finanszírozott, nem terv- és engedélyköteles munkák lebonyolítását és műszaki ellenőrzését jelenti. A Városgondnokság ÚT 2017-19 program keretében 12 helyszínen már megvalósultak a felújítások: elkészült a Géza utca páratlan oldalán a járda a Gorkij utca és a Géza utca 89. szám között. Befejeződött a Köfém lakótelepi járdák felújítása a 24-26. és a 39-42. számok, valamint a Tolnai utca  1-3. szám előtt és a 2-46. között. Felújították a Pirosalma utcai aszfaltjárdákat,  és megerősítették a Géza utcai szervizút burkolatát a Csokonai utcáig, valamint végeztek a Jancsár közben a kopóréteg cserével és a garázssori út építésével is. Megtörtént a Kaszap István utcában a kopórétegcsere a Horvát István utca és Prohászka Ottokár utca között,  a Kígyó utcai út- és parkolófelújítása az 5-8. szám és a 9-12. szám előtt, a Szeder utcai parkoló kialakítása a Palotai u. 75. szám mögött, a Kelemen Béla u. 1-3. és 5. szám előtti parkoló burkolása és az úton a kopóréteg cseréje, és ugyancsak a Kelemen Béla utcában a 72. szám előtti parkoló aszfaltozása és útkorrekciója is.

Folyamatban van a Kadocsa utcai szervizút burkolat megerősítésének a kivitelezése és a Diófa étterem előtt a jelenleg parkolásra használt köves terület térkövezése. Őszre készül el véglegesen a Rádió lakótelepen az új járda a Rádió úttól a 22. számig, és pályáztatás alatt van a Szedreskerti lakónegyedben a járdafelújítás az 1. szám és a Bölcsőde között.

A Túrózsáki út és a Sajó utca teljes felújítását Lángi Judit útüzemeltetési egységvezető koordinálja. A Túrózsáki utcában várhatóan még ezen a héten elkészül az új kopóréteg, a Sajó utcában pedig az ágyazatépítést végzi jelenleg a kivitelező, és néhány házi bekötést kell még cserélni. A szakember kiemelte, hogy idén elkészültek már az Oncsa telepi járdafelújítások és a most indult kivitelezések mellett ősszel kezdődik a Koch László utcai parkoló építése a Belvárosban, a Maroshegyen pedig a Szilvamag felújítása, illetve ha elkészülnek a víziközmű tervei őszre a Temesvári utcának, akkor ott is elindulhat a fejlesztés. Ugyancsak fontos a Seregélyesi út és a Mártírok út kereszteződésében a jobbra kanyarodó sáv kialakítása, amit a Seregélyesi út felújításával egy időben végeznek majd.

Bakró Nagy Tamás a Városgondnokság útépítési műszaki ellenőre elmondta, hamarosan elkezdődik a III. Béla király téren egy húszállásos parkoló építése és a tér teljes felújítása. Zajlik jelenleg is a Széchenyi 33-51. szám előtt a burkolat és járdák felújítása, valamint a Vízivárosban a Fűtőerőmű volt területén egy 200 férőhelyes parkoló kialakítása. Ugyancsak dolgoznak a Rozsnyói utcában, az Öreghegyen, ahol az ivóvíz házi bekötéseket cserélik jelenleg.  Már elkészült a járda egy része is az utcában. A Szabadkai utca felső szakaszán is dolgoznak a kivitelezők, itt is az ivóvízvezeték és a házi bekötések cseréjével kezdődött az útfelújítási munka, és nyár végére be is fejeződik várhatóan.


A helyszíneken készített fotók megtalálhatóak https://www.szekesfehervar.hu/?sfgallery=50595 oldalon.


                                                               - Vége -


szöveg és fotó: Bácskai Gergely

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.