Új esély!

2018.08.28. 11:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - Székesfehérvár, 2018. augusztus 28. (kedd)
Szakmai program EU-s támogatással a Kríziskezelő Központban    Galéria 
 
 
 
 
A Kríziskezelő Központ májusban indított Új esély programjának célja, hogy közel 30 hajléktalan számára lakhatást biztosítson, és ezzel elősegítse társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésüket. Az Európai Uniós társfinanszírozású, EFOP-1.1.4-16-2017-00011 jelű projekt 205,11 millió forintból valósul meg.
A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Kríziskezelő Központ Európai Uniós támogatással kezdett neki „ÚJ ESÉLY” címmel a 31 hónapon át tartó (2018. 05.01 - 2020.11.30.) EFOP-1.1.4-16-2017-00011 jelű projektjének. A projekt célja a „Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok támogatása és az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása megvalósítására”.
Ahogy azt projektet bemutató tájékoztatón Zsabka Attila, az intézmény vezetője megfogalmazta, a hajléktalanság oka több tényező egymást erősítő hatásaként jön létre. A személyes okok közé sorolhatjuk például a fizikai és mentális betegségeket, a rossz családi kapcsolatokat, a függőségi problémákat és a súlyos életvezetési nehézségeket is. Ezeket a problémákat komplex szakmai támogató háttér nélkül a célcsoport már nem tudja kezelni, azonban ezek az összetett pszichológiai és orvosi kezelések önmagukban nem túl hatékonyak szociális kapcsolatok és erőforrások, támogatások nélkül. Erre nyújthat megoldást az „ÚJ ESÉLY” program, melynek keretében 27 fő hajléktalan társadalomba való reintegrációját tűzte ki célul a központ.
A támogatási időszak 31 hónapja alatt a cél, hogy az orvosi, szakmai, pszichológiai kiválasztási folyamaton átesett és a programba felvételt nyert – tartósan az utcán vagy menedékházban élő – emberek számára azonnali lakhatási támogatást nyújtsanak. „A pályázat terhére négy albérletet tudunk finanszírozni, amelyek egyenként, a rezsivel együtt 130.000 forintba kerülnek, ezekben két-két embert, köztük párokat helyeztünk el. A Köfém munkásszállón, illetve a Kikindai úti átmeneti otthonban is többen laknak majd az első évben, illetve a Közgyűlés 4 önkormányzati bérlakás tekintetében döntött úgy, hogy az intézményünk kapja meg a bérlőkijelölési jogot, így ide is 8 embert tudunk költöztetni.” - mondta el az intézményvezető.
Ugyan a pályázat egyetlen indikátora a vendégéjszakák száma volt, melyből az intézmény a 31 hónap alatt, a 27 főre vetítve az éjszakák 70%-át vállalta, mégis a komplexitás miatt egyéb lehetőségeket is kínálnak a pályázóknak. Háztartási cikkeket, berendezési tárgyakat vásároltak az albérletekbe, minden résztvevő egy kis értékű mobiltelefont és SIM kártyát, illetve havi busz bérletet kapott. Lehetőség lesz futball és kézilabda mérkőzés látogatására és kirándulni is viszik majd őket.
A mindennapokban azoknak, akik nem rendelkeznek munkaszerződéssel képzéseket szerveznek. Az első képzés augusztus 27-én elkezdődött, amely egy életvezetési tanácsadási tanfolyam. Ezt követi majd egy alapkompetencia-készségfejlesztési tanfolyam, melyre épülve lehetőségük lesz elvégezni szakmásító képzéseket úgy mint, betanított festő-mázoló, kerti járdakövező, betanított takarító és a parkgondozó OKJ-s képzések. „A tréningeket és a szakmásitó képzéseket a SZGYF helyi szervezetével együttműködve végezzük, az elméleti és a gyakorlati oktatás nagy részének a Kríziskezelő Központ ad majd otthont. Itt tanulhatnak a festők és a járdakövezők is, akiknek a vizsgamunkájuk a Központ két új parkolóhelyének lekövezése lesz.” – tette hozzá Zsabka Attila.
Az oktatások 2019. szeptemberében érnek véget, kicsit több, mint egy évvel a program befejezése előtt. Az utolsó 14 hónap feladata a jelöltek munkába állítása mellett az, hogy azon az úton maradjanak, amelynek alapjait a program első évében közösen lerakták.
A projekt kitétele volt a pályázó intézmény számára, hogy kiépítsenek és működtessenek egy együttműködési hálózatot az szervezet és más szakmai szervek között, akik szintén részt vettek más TÁMOP 5.3.3 projektekben. Ennek érdekében a Kríziskezelő Központ kilenc szervezettel vette fel a kapcsolatot, kezdte meg a munkát és a folyamatos együttgondolkodást.
 
 
A tájékoztatón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Bácskai Gergely
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.