Bécsy Tamás emlékülést tartottak a Városházán

2018.09.13. 18:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. szeptember 13. (csütörtök) 
Volt tanítványai, kollégái, barátai tették tiszteletüket az eseményen.      Galéria
 
 
 
 
 
A 90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, színháztörténész és drámatudós tiszteletére szerveztek ma emlékülést a Városházán. Volt tanítványai, kollégái, barátai jöttek el az eseményre, melynek nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta, kiemelve a kultúra szabadságát.

90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, a drámaelmélet kiváló tudósa. Tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamit megalapította a színháztudományi tanszéket a Veszprémi Egyetemen. Számos tanulmánykötete jelent meg, és az ő nevéhez fűződik a drámamodellek meghatározása. Foglalkozott többek között Örkény István és Csokonai Vitéz Mihály drámáival. Számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is, ennek nyomán tanított a Kodolányi János Főiskolán, és a főiskola valamint a Vörösmarty Társaság közös kiadásában megjelent 2001-ben A siker receptjei című könyve.

A Bakonyi István irodalomtörténész által vezetett esemény nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta. Hozzászólásában a kultúra szabadságáról és az ebből fakadó döntési helyzetekről beszélt. "A kultúra szabadsága egyúttal a szabad akarattal felruházott ember számára a választás lehetőségét hordozza magában. Döntést a tagadás és a teremtő logosz között, döntést a lehúzó és a felemelő között, döntést a nemlét és az élet között." – fogalmazott Róth Péter.

Az emlékülés előadói közül Kabdebó Lóránt irodalomtörténészhez és Nagy András íróhoz munkatársi kapcsolat is fűzte Bécsy Tamást. Kabdebó Lóránt Bécsy Tamás jellemének tisztességéről szólt. „Olyan ember volt, aki ha szúrt, szembe szúrt és előtte figyelmeztetett. Úr volt a saját tettei fölött! Voltak vitáink, ő tudott ordítani, de hitt is abban, ami ordított…”

A további előadók közül Papp Lajos szívsebész a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, míg Fábry Sándor humorista a Tanárképző Főiskolán volt Bécsy Tamás tanítványa.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.