Talajkísérletekkel és mikroszkópokkal a fenntartható jövőért

2018.10.01. 16:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. október 1. (hétfő)
Korszerű labort hozott létre a Gaja iskolásoknak. Galéria 
 
 
 
 
Korszerű természettudományos labort avattak a Gazdaság Házában. A Gaja Környezetvédő Egyesület a projektet azzal a céllal indította el, hogy az iskolások kísérleti eszközökkel vizsgálhassák és ismerjék meg a környezeti elemeket, a fenntartható jövő érdekében. A bemutató foglalkozások a leromlott minőségű talajok akár kiskerti méretű felélesztéséről, a komposztálásról szóltak: a tevékenységek között például talajéletet vizsgáltak mikroszkópokkal, fotométerekkel mértek tápanyagtartalmat, különböző talajfélékből gyúrtak formákat a fizikai jellemzők megismerésére, vagy komposztot készítettek. A beruházást az az Alcoa Foundation pályázata támogatta.


Ma adták át a Gaja Környezetvédő Egyesület a „Korszerű természettudományos labor iskolásoknak” projektjének keretében elkészült laboratóriumot a Gazdaság Házában. Az egyesület 2018-ban sikeresen pályázott az Alcoa Foundation pályázatán: az új labort azzal a céllal építették, hogy a városbeli diákok foglalkozások keretében, kísérleti eszközök használatával ismerjék meg azokat a környezeti elemeket, amelyekre fokozottan kell ügyelnünk a fenntartható jövő érdekében – középpontban a talajéltetéssel, a talajmegújító gazdálkodással. Egy év alatt négyszáz iskolást szeretnének fogadni majd.

Az elkészült laboratórium első foglalkozásán a Munkácsy Mihály Általános Iskola ötödikes tanulói vettek részt: a helyiségben berendezett asztaloknál forgószínpadszerűen folytak a tevékenységek, amelyek a leromlott minőségű talajok akár kiskerti méretű felélesztéséről, a komposztálásról szóltak. A gyerekek tulajdonképpen ezzel a művelettel ismerkedtek meg, komoly kísérleti műszerekkel: talajéletet vizsgáltak mikroszkópokkal, fotométerekkel mértek tápanyagtartalmat, és egyszerű vizsgáló, illetve ellenőrző műszereket is használtak például kémhatás, sótartalom vagy oxidációs-redukciós potenciál mérésére. Az egyik asztalnál különböző talajfélékből gyúrnak formákat a fizikai jellemzők megismerésére, egy másiknál pedig szerves anyagokat darabolnak komposzthoz. A gyerekekkel – mint az egyesület önkéntesei – pedagógusok, biológusok, környezetmérnökök foglalkoztak.

„Nekünk a legfontosabb a ti jövőtök: nagyon-nagyon nehéz arról beszélni, hogy ma minden másképpen van, mint az én gyermekkoromban. Másképpen fújnak a szelek, másképp melegít a nap, és ti már valószínűleg nem láttok itt annyi havat, mint amennyit én láttam. Átalakul a világ körülöttünk, és az, hogy legyen madárcsicsergés, legyen zöld, meg legyen ennivaló – az mind rajtatok és az itt megszerezhető ismereteken múlik.” – szólította meg a tanulókat Varga Gábor egyesületi elnök a foglalkozás végén.

A laboratórium átadóján Kiss Szabolcs, az ALCOA Shared Sercices Hungary Kft. ügyvezetője kifejezte, hogy nagyon örülnek a kezdeményezésnek, ami a társadalmi szerepvállalásban és a környezetvédelemben fontos szerepet játszik.

A gyakorlatközpontú laboratóriumban Varga Gábor a felnőtt résztvevőknek egy kísérlettel szemléltette azt a veszélyt, hogy mi történik a talajjal a nem megfelelő kezelés esetében: a hajszárító az apró morzsás, növénymentes földből – ami aszálykor is történik – kifújta a szerves anyagokat. Az egyesületi elnök a diákok megszólításának a fontosságát hangsúlyozta, hiszen ők képviselik azt a generációt, amely tehet a Föld jövőéjért, az élelmiszerbiztonságért és a vizek megtartásáért.

Juhász László
környezetvédelmi tanácsnok elmondta, hogy a Gaja Környezetvédő Egyesület évek óta fontos munkát végez a környezetvédelem minden területén, a támogatott beruházással pedig új eszközökkel tudják megszólítani a gyerekeket.

A Fejér Megyei és Kereskedelmi Iparkamara elkötelezett a környezetvédelem ügyében, ezért szívesen adtak helyet a gajás laboratóriumnak, fejezte ki Bata Balázs munkatárs. A foglalkozásokat az egyesület szervezi, 8 iskola 16 osztályával működnek együtt jelenleg. 

 
A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                                      -

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Fejér Tamás

 

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.