Három az egyben – friss élmény fiatal művésztanároktól

2018.10.09. 19:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. október 9. (kedd)
Megnyílt a Tóparti őszi tárlata. Galéria 
 
 
 
 
Három fiatal művésztanár munkáit mutatja be a Tóparti őszi tárlata: Könyv Kata erőteljes festményeivel, Gáspár Viktória századelőt megidéző ruhákkal, valamint vegyes technikával készített képekkel, Revák Katalin pedig elbűvölő, finom kerámiákkal mutatkozik be az iskola és a város közössége előtt. Horváth-Tancsa Ágnes a megnyitón az örömét fejezte ki, hogy a város kortárs képzőművészete ilyen remek alkotók munkáival gazdagodik.


Frissen
– ezzel a címmel nyílt meg a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium őszi tárlata. A ’három az egyben’ kiállításon három fiatal, az iskolában szeptember óta tanító művésztanár mutatkozik be az aulában: Könyv Kata festőművész, valamint Gáspár Viktória textiltervező és Revák Katalin keramikus művész, akik egykor maguk is tópartis diákok voltak.  

A tematikus tárlaton Dr. Vizi László Tamásné igazgató annak a különleges kapcsolatnak adott hangot, ami a kiállító fiatal művészek és az intézmény között fennáll. Az őszi, várakozással teli, gyönyörű időszakot az az élmény teszi teljessé, amikor a művészeti alkotások évről évre megérintik a szemlélőket, fejezte ki, majd hozzátette: „Büszkeséggel tölt el bennünket az is, hogy Székesfehérvár művészeti életéhez is hozzá fognak tenni a művészek.” 

Horváth-Tancsa Ágnes
 önkormányzati képviselő ünnepi beszédében – egy alkotóművész párjaként – a képzőművészethez való kötődéséről szólt, és megfogalmazta, milyen jóleső érzés volt számára elmélyülni az őszi tárlat alkotásait szemlélve: „Milyen nagyszerű dolog az, hogy három ilyen fiatal művész ilyen gyönyörű és ilyen sokatmondó alkotásokkal gazdagítja a városunkat. Hiszen nemcsak egy családnak, egy iskola családjának lettek szeptembertől – valaki újra, valaki most először – a tagjai, hanem Székesfehérvár nagy családjának is. Kifejezetten örülök, hogy a kortárs képzőművészetben az ő alkotásaikkal is gazdagodik a városunk.” A művészek munkáit méltatva kiemelte Könyv Kata számos neves eddigi kiállítását, Revák Katalinnak a műalkotásokban megszólaló narratíváit, valamint Gáspár Viktóriának a művészetet mint öngyógyító-önmegvalósító folyamatként felfogott ars poeticáját.

A tárlat alkotóit Végvári Beatrix, a művészeti tagozat vezetője mutatta be röviden. A klasszikus festési módokat képviselő Könyv Kata kiállított munkáit A festőnők szeretik a vásznat című demonstratív alkotással lehet jellemezni: képei erőteljesek, áttételesek és mindig nagyon kortársak – akár a közéleti, akár az emberi kapcsolatokhoz fűződő ábrázolásokat tekintjük. Revák Katalin érzékeny lélekről tanúskodó, finom, elbűvölő kerámiái figurális, szobrászati munkák, izgalmas törekvést képviselnek a művészeti ágban. Gáspár Viktória látványtervezőként dolgozott az elmúlt években, mint textilművész a századelőt megidéző kötött kollekcióval, valamint vegyes technikával és gyapjú-kötött-nemezelt kísérlettel mutatkozik be.

A megnyitón hagyományosan a tizedikes művészetis osztály diákjai adtak műsort, mezőségi tánccal, valamint Prágai Gizella gondolataival köszöntötték a kiállításon megjelenteket.

A tárlatot október 25-ig lehet megtekinteni az iskola nyitvatartási idejében, 8-16 óra között.


A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                      

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Lugosi Balázs
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.