Katalinok ünnepe Székesfehérváron

2018.11.25. 21:04
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 25. (vasárnap) 
Idén is a Liszt Ferenc utcában és a Felsővárosban vigadtak a fehérváriak.      Galéria   
 
 
 
 
 
Ismét megrendezte hagyományos ünnepségét Székesfehérvár a Katalin-nap tiszteletére. A Liszt Ferenc utcában az esős időjárás sem szegte kedvét a városlakóknak, így azonban az árkádok alatt köszöntötte az ünneplőket dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. Az esti mulatozás a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott, az egykori Katalin-bálok emlékének felelevenítésére és az újkori hagyományok megőrzésére.

Kati néni szobra Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a finom portékákkal, többek között a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. A hiedelem szerint a „fertályos asszony” szerencsét hoz, ebben a reményben a Liszt Ferenc utcában sétálók közül sokan megérintik a szobrot, nem véletlen, hogy annak orra egészen kifényesedett a hosszú esztendők alatt. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások.

Az esős időjárás miatt idén nem közvetlenül a szobor mellett, hanem a közeli árkádok alatt gyűlt össze az ünneplők kisebb tömege Katalin napja tiszteletére. A kitűnő hangulatról az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja és a Tilinkó Zenekar gondoskodott, míg a vendéglátók a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete voltak, akik zsíros kenyérrel, hamisítatlan felsővárosi savanyú káposztával és forralt borral kínálták a megjelenteket.

„A mai nap is az emberekről, az emberi történetekről és az érzelmekről szól, hiszen Kati nénire, egy hús-vér emberre és az őáltala teremtett hagyományra gondolunk. Rajta keresztül köszöntjük a Katákat, a Katalinokat. A mai ünnepség emberi történeteken keresztül szól egy város történetéről is, és arról, hogy ezekből a pici emberi történetekből áll össze a város egésze.” – fogalmazott köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester.  Hozzátette: ha tiszteljük hagyományainkat, továbbvisszünk az örökségünket és keressük azt, ami bennünket összeköt, akkor jó abban a közösségben élni, ami az otthonunkat jelenti. A városvezető köszönetet mondott Kocsis Balázsnak, aki megalkotta Kati néni szobrát, melyhez az év minden napján odamehetünk.

Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy Kati néni szobra nem egy személytelen elvonatkoztatás, hanem egy olyan alkotás, ami az emberi élet értelmének adhat keretet, olyasfajta jelentést, ami örök érvényű igazságokkal szolgál."Mert aki élt, látta a földet, az eget, az évszakokat. Megismerhette a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. Majd lassan mindent megértett az életről, hogy minden csodálatosan rendjén való, és egyszerű, megélte az emberi sorsot, azt a sorsot, ami üzenetül adja számunkra, hogy példaértékű kell, hogy legyen a szorgalom, az állhatatosság, és a munkába vetett hit."
A képviselő hozzátette: Kati néni, aki egész évben velünk van, nézelődik, hallgatózik, beszélget, rákacsint valakire, biztosan tudja, hogy a teljes értékű élet nemcsak az anyagiakért folytatott küzdelmekből áll, hanem sokkal inkább az együttérzésből, a szeretetből környezetünk és barátaink iránt.

Az ünnepi beszédek után a polgármester és a képviselő közösen helyezték el az Önkormányzat csokrát Kati néni szobránál, majd virággal köszöntötték a hölgyeket, a Katalinokat is.

Ezután a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott a program, ahol hajdanán nagy hagyományai voltak a Katalin-báloknak.

Az okos és bölcs lányként ismert Alexandriai Szent Katalin legendáját, a keresztény hithez való hűségét  és vértanúságát  Nyárai-Horváth István plébános elevenítette fel. „Micsoda utat kaptunk az őseiktől mi, akik megtapasztalhatjuk, elfogadtuk és vállaltuk a keresztény életet! Fontos lenne, hogy mi is kellő bölcsességgel érveljünk! Ez a világ azért olyan érdektelen a hittel szemben, mert az ellenpropaganda erős, hamis, és nem is tudja megindokolni, hogy miért kell kereszténynek lenni. Nekünk kell ezt az utat választani, és értelmi alapon is vállalni a hitet a barátainkkal, az  ismerőseinkkel való kapcsolatokban.”

A beszéd után a TáncolKodó Táncegyüttes összeállítása, az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusának bordalai és a Harmonika Trió mulatós műsora szerepelt a programban. A szervezők itt is bőséges vendéglátással – ludaskásáva, libatepertővel, forralt borral és forró teával – készültek az ünneplők örömére.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.