Sportos lesz a május 2019-ben

2018.11.27. 17:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 27. (kedd)
Férfi-női öttusa világkupát rendez Székesfehérvár

 
 
 
 
 

Az elmúlt év sikeres nemzetközi versenyrendezései után újabb kihívás vár az Alba Volán SC öttusa szakosztályára: elnyerte ugyanis a 2019-es felnőtt, női-férfi világkupa-sorozat magyarországi állomásának rendezési jogát.  A rangos kvalifikációs verseny a város és a sportklub 10. jubileumi közös rendezésű világkupája lesz, melyet 2019. május 2-6. között tartanak. A verseny részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be Tóth István, az Alba Volán SC elnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Gallai István, a MÖSZ főtitkára, Kármán Sándor versenyigazgató és Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója.

 

1992-ben rendezett először női világkupát Székesfehérváron az Alba Volán SC, melyet 2009-ig több ízben szervezhetett ismét, ezután azonban hosszú szünet következett. 1997-ben fogalmazta meg az Alba Volán SC – akkor még a jégkorong szakosztállyal közösen – azt a sportpolitikai koncepciót, amely végigkísérte a következő évtizedeket. Ennek egyik a legfontosabb elhatározása a nemzetközi versenyszervezésre vonatkozott.

 

Tóth István, az Alba Volán SC elnöke kiemelte, hogy a szakosztály által évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott célokat a mai napig a szemük előtt tartják. Remek kapcsolatot ápolnak a várossal, folyamatos az infrastruktúra fejlesztése, amely elengedhetetlen a jó szakmai munkához.  Úgy fogalmazott: „Sikertörténet ez az elmúlt 20 év, de volános hasonlattal élve a visszatekintés nem azt jelenti, hogy a végállomáshoz értünk: közbelső állomás ez, hiszen további céljaink vannak! Így jutunk el 2019-be, amikor először rendezhetünk férfi-női világkupát, május 2. és 6. között, amely a Székesfehérváron rendezett világkupák történelmében a 10., jubileumi alkalom lesz.”

 

Mészáros Attila alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a város a következő években sem marad nyáron nemzetközi sportversenyek nélkül. Kiemelte, hogy a 10 év világkupa rendezési szünet után, legalább olyan sikeres rendezvénynek adhat otthont a város, mint a két évvel ezelőtti Junior Európa-bajnokság, amelyet a nemzetközi szövetség 2017-ben a világ legsikeresebb öttusa versenyének választott. „Úgy gondolom remek sportos pár napnak nézünk elébe májusban, melyhez, ahogy eddig is, az Önkormányzat minden anyagi és infrastrukturális támogatását biztosítja majd.”

 

Gallai István, a MÖSZ főtitkára elmondta, hogy a fehérvári világkupa remek főpróbája lesz a budapesti világbajnokságnak. Ismertette, hogy Fehérváron már lehetőség lesz világbajnoki kvótát szerezni, illetve a szövetség a fehérvári szereplés alapján állítja majd össze a válogatottat. Kármán Sándor versenyigazgató kifejtette, hogy logikus döntés volt Székesfehérvárra hozni a világkupa állomást, hiszen itt már kialakult egy jól működő szervező csapat, illetve a körülmények is nagyon hasonlók a budapestihez, ami nemcsak a szervezőknek könnyíti majd meg a dolgát a VB-n, de a versenyzőknek is. Elmondta, ezúttal a bónusz vívás és a lovaspálya is beöltözik a Regionális Atlétikai Centrum füvére és reményeik szerint a vívás helyszíne a Bregyóhoz közel, az MKOSZ csarnokban lehet, így a versenyzőknek ideális körülményeket teremtve a helyszínek könnyű és gyors megközelítésére.

 

A sajtótájékoztatón Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója a csapat felkészüléséről beszélt. Elmondta, hogy jelenleg Tokióban edzőtáboroznak a sportolók. A világkupa kapcsán hangsúlyozta, hogy nemzetenként 12 férfi és 12  női versenyző indulhat, így reméli, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a rutinos fehérváriakon kívül sok fiatal lehetőséget kap majd.

 

 

 

 

 

Szöveg: Torma Kinga Regina

Fotó: Simon Erika

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.