Csellókoncert fiataloknak fiataloktól

2018.11.28. 13:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 28. (szerda)
A fesztivál holnap és vasárnap is hangversenyre várja a zenekedvelőket. Galéria 
 
 
 
 
A gordonka a főszereplője a Székesfehérváron zajló zenei szimpóziumnak, amelynek keretében több hangversenyen is találkozhat a közönség a nemzetközi hírű művészekkel és tanítványaikkal. Ma ifjúsági hangversennyel folytatódott a IV. Nemzetközi Csellófesztivál egyhetes programsorozata: az általános és középiskolások a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kortársaiktól hallhattak Paganinit, Chopint és Webert, a székesfehérvári Hérics Csenge a francia Faurétól játszott. Holnap este a művelődési házba, vasárnap pedig a Hiemer-házba várják a zenekedvelőket a szimpózium professzorai és tanítványaik.


Az I. Európai Csellófesztivált a németországi Lingenben rendezték meg, négy nemzetközi hírű csellóművész voltak az alapító professzorok. Marcio Carneiro, Olaf Nießing és Matias de Oliveira Pinto hazájában már járt a rendezvény, ezen az őszön Onczay Csaba Székesfehérvárra hozta el a szép hagyományú, egyhetes fesztivált, amelyen kiváló művésztanárok tartanak kurzusokat egyéni és zenekari formációkban, a nagyközönség pedig több koncerten élvezheti a gordonkazenét.

Ma délelőtt ifjúsági hangversenyt rendeztek általános és középiskolásoknak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban: hét fiatal tehetség mutatkozott be kortársaik előtt – magyarok, valamint egy chilei és egy görög ifjú művész is. A felhangzó zeneművek között volt az olasz reneszánsz és barokk határán alkotó Frescobaldi Toccatája, a virtuóz Paganini Mózes fantáziája, Chopin Cisz-moll nocturne-jének csellóátirata, a korai romantikus Weber Adagio és Rondója, valamint Brahmstól és Rosztopovicstól is felcsendültek dallamok. A székesfehérvári Hérics Csenge – aki a győri Szent István Egyetem hallgatója – a francia, becsületrenddel is kitüntetett Fauré Álom után című művét játszotta.

A fesztivál további programjai között csütörtökön 19 órakor a művelődési házban a világhírű professzorok és kiváló tanítványaik közösen mutatkoznak be az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral együtt, és az ígéretes esten két ősbemutatóra is sor kerül: Vörös Janka Szóló ének és 5 cselló című művét a Vörös Janka Unlimited előadásában hallgathatja meg a közönség, valamint először csendül fel Tóth Péter Suite című, 8 csellóra írt darabja. A zárókoncertre vasárnap este a Hiemer-ház Báltermében várják a zenekedvelőket a professzorok és a szimpózium növendékeiből alakult együttesek előadására, valamint a fesztivál legjobbjainak szólóbemutatkozójára.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.