A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

2018.11.29. 12:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 29. (csütörtök)
 
 
 
 
 
A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap. A koreai tulajdonú Hanon Systems a világ második legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállító vállalata, amely világszerte 40 gyártó üzemmel és 4 technológiai központtal rendelkezik.


36,7 milliárd forint új beruházást hoz Magyarországra a dél-koreai Hanon Systems, amit erős nemzetközi versenyben nyert el Magyarország. „Ha összevetjük a magyar gazdaság nyolc évvel ezelőtti állapotát, szerkezetét a jelenlegivel, óriási változásokat láthatunk. Nyolc évvel ezelőtt a probléma részei voltunk, mára a megoldássá váltunk azzal, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a magyar gazdaság növekedési üteme az 5%-ot is megközelítette: ez több mint kétszerese az európai növekedési átlagnak." - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy mindez a stabil beruházási környezetnek és a vállalatok bizalmának köszönhető. Elmondta, hogy az új beruházások között az autóipar játssza a vezető szerepet, az ipari kibocsátás 28%-a ebből származik. "A nagy kérdés, hogy az új autóipari korszakban is sikeresek tudunk-e lenni. A jó hír, hogy jól halad az átállás, egyre másra érkeznek az innovatív autóipai beruházások, így az új korszakban is az európai autógyártás fellegvára maradunk." - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy a világpiac vezető vállalata, a Hanon System döntött úgy, hogy Magyarországra hozza az újabb beruházását. A vállalat a klímakompresszorok gyártásában a világon a második helyet foglalja el 13%-os részesedésével. Kiemelte, hogy a mostani beruházásért a regionális versenyben számos Közép-Európai országgal vett részt Magyarország. A beruházás értéke 36,7 milliárd forint, amihez a kormány 7,5 milliárdos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A beruházás 516 új munkahelyet is teremt.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. Ez a befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében - hangsúlyozta.

Hanon Systems Hungary Kft. Alba Üzeme 1991-ben kezdte meg működését Székesfehérváron, ahol jelenleg 1600 szellemi és fizikai munkatárs dolgozik. A székesfehérvári gyárban jelenleg klímakompresszorok, hűtőközeg-továbbító rendszerek, hőszivattyú szelepek, valamint vízszelep- és pumpa termékcsalád gyártása folyik.

Magyarország külügyminisztere kérte Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét, Vargha Tamást és a város polgármesterét, dr. Cser-Palkovics Andrást, hogy tolmácsolja a köszönetet annak a jelenleg 1600 munkavállalónak, akik a Hanon Systems fehérvári gyárában dolgoznak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna a mostani beruházás. Szijjártó Péter szólt Székesfehérvárról, mint a magyar ipar egyik legfontosabb központjáról is, ahol jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre a Hanon System, illeszkedve a székesfehérvári munkaerőpiaci helyzethez, ahol nem elsősorban új munkahelyek létrehozása a cél, hanem a meglévő munkahelyek technológiai színvonalának növelése.

Sok család biztos megélhetését adja Hanon Systems Hungary Kft. az általa teremtett munkahelyekkel. Mindemellett a nemzetközi nagyvállalat Székesfehérvár Önkormányzatának egyik stratégiai partnere is, mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével közösen vett részt a beruházás bejelentésén Budapesten. „Több közös fórumot szerveztünk már az ipar 4.0 kihívásairól, és jelenleg is folyik egy robottechnológiát bemutató labor kialakítása az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Nagyon örülök, hogy a Hanon egy újabb jelentős beruházást valósít meg Székesfehérváron! Az ötezer négyzetméteres csarnok építésével ötven százalékkal bővül a klímakompresszor gyártó üzem kapacitása, és mivel a munkaerő kérdése a „szűk keresztmetszet” Székesfehérvár gazdaságában, így a teljesen robottechnológiát igénylő bővülés különösen fontos számunkra.”

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetők a Galériából.

szöveg és fotó: Bácskai Gergely

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.