Élet 2050-ben – irányító szerephez jut a mesterséges intelligencia

2018.11.29. 18:52
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 29. (csütörtök) 
Ülésezett a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület.    Galéria
 
 
 
 
 
 
Székesfehérvár 2050 címmel tartotta soros ülését a Városházán a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület. Egy korábbi, hasonló témájú tanácskozáson globális kitekintést tettek a résztvevők a rohamosan fejlődő technológiai újításokról, a  mesterséges intelligenciák mindennapi szerepéről. A mai ülésen a világméretű változásoknak a magyar nagyvárosokra gyakorolt hatásairól esett szó.

2000-ben hozták létre a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesületet, melynek elnöke a mindenkori polgármester. Tagjai képviselik többek között a város gazdasági, vállalkozói, oktatási és közművelődési szféráját.

A testület júniusi ülésén az érdeklődők Székesfehérvár 2050 címmel hallgattak meg egy előadást az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán a világban lezajló infotechnológiai innovációkról, azok globális hatásairól. A témakört ma tovább tárgyalta az egyesület azzal, hogy a rohamosan fejlődő technológiai újdonságok vajon milyen hatást gyakorolnak a nagyvárosok fejlődésére.

Az ülésen Pukler Gábor tanácsadó tartott előadást, beszélt többek között az okos városok, smart city-k jelenlegi státuszáról Magyarországon. Elhangzott: nagyon nehéz megmondani, hogy milyen lesz a világ és a város 2050-ben. Példaként említette: 2008-ig senki nem hitt abban, hogy mobiltelefonnal tudunk majd parkolni, ma már azonban a parkolási tranzakciók 78 százaléka mobilon keresztül történik. A technológiafejlődés sokkal előrébb jár, mint a felhasználás, mert keveset költünk az oktatásra. Az okos városhoz azonban okos emberek is kellenek.

A tanácsadó kiemelte néhány hazai nagyváros smart projektjeit. Debrecen erős a közlekedés-fejlesztésben, a városban bankkártyával lehet fizetni a tömegközlekedésben. Van okos zebra is: az autós fényjelzést kap arról, ha útján egy gyalogátkelőhely felé közelít, az ilyen zebráknál még nem volt baleset. Szolnokon városkártya működik, amely nem kedvezménykártya, viszont használható közlekedésre, kismamának bérletre, könyvtári kölcsönzésre és biztonságos beléptetésre egy szórakozóhelyen. Kaposvár – a cukorgyártásra építkezve - fontos lépéseket tett azért, hogy független legyen az energiaszolgáltatóktól.  Kecskeméten parkolási applikáció működik, amely megmutatja a szabad parkolóhelyeket a közlekedőknek.

Székesfehérvár stratégia mentén halad a fejlesztésben, okosan gazdálkodik, csak olyan smart szolgáltatásokat és smart technológiákat igyekszik bevezetni, melyekre valóban szüksége van. Kiemelt az elektromos autók és a töltőpontok számának növekedése, az innovációs központok létrehozása, a fiatalok megszólítása applikációval, a turisztikai mobilapplikációk fejlesztése, illetve a solar fa működtetése közterületen a mobileszközök töltésére és az ingyenes wi-fi használatra. 

Pukler Gábor arról is beszélt, hogy 2050-ben világméretű feladat lesz a fenntarthatóság biztosítása és a mesterséges intelligenciák használata az élet meghosszabbítására, gyógyításra, szervek helyettesítésére. Kiemelte: az algoritmusok most még segítenek, később azonban irányítanak majd. Ahogy fogalmazott: helyettünk dönt a mesterséges intelligencia, mi pedig hallgatni fogunk rá.

A Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület ülésén tagfelvétel is történt. A testület egyhangúlag elfogadta Szilády Dezső felvételét, aki elmondta: Fehérváron született, azóta is itt él és elkötelezett lokálpatrióta, családja, munkája is a városhoz köti. Az Albatrosz Repülő Egyesület elnökéként elhivatott a repülés hagyományainak ápolásában. Európában egy város nem lehet meg légiközlekedési desztináció nélkül, ezért dolgoznak Székesfehérváron is.  Hozzátette, elkötelezett abban, hogy segítse az egyesület munkáját.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.