Amerikai foci a testnevelés órán

2018.11.30. 10:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. november 30. (péntek)
Népszerűsít az Enthroners.           Galéria
 
 
 
 
 
Házhoz ment az amerikai futball: az István Király Általános Iskolában péntek délelőtt több testnevelés órán a felnőtt szinten Fehérváron is igen népszerű sportággal találkozhattak a gyerekek. A HFL-ben szereplő Fehérvár Enthroners három játékosa tartott bemutatót, játékos formában ismerkedhettek az alapokkal a tanulók.

Az István Király Általános Iskolában egész délelőtt speciális testnevelés órák zajlottak. Az osztályoknak a Fehérvár Enthroners három játékosa, Papp Péter, Antonio Roane és Jebrai Regan tartott bemutatót, ami valójában interaktív ismerkedés volt a tojáslabdás focival.

"Elsődleges célunk a népszerűsítés, hogy az általános iskolások tudomást szerezzenek a sportágról. Az a tapasztalatunk, hogy az idősebb korosztály, a gimnazisták már kivétel nélkül ismerik az amerikai futballt, a kicsiknél ellenben még gyerekcipőben jár a dolog. Láttak egy filmet vagy sorozatot a tévében, esetleg nem is tudják a különbséget a rögbi és az amerikai foci között. Az alapvető dolgokat tisztázzuk velük a foglalkozás elején, utána beszélünk a sportág hazai és fehérvári helyzetéről. Ezután pedig egy testnevelés óra keretében lehetőségük van megismerkedni a labdával, annak sajátosságaival."
-mondta Papp Péter, aki amellett, hogy az Enthroners játékosa, az U14-es korosztályos csapat edzője is.

A rövid bemutatkozás során a gyerekek megtudták, hány csapat van Magyarországon, milyenek a körülmények és miért kiemelkedő az, ami a fehérvári klub infrastruktúráját jellemzi. A szöveges kezdetet aztán gyakorlatok követték, először bemelegítés sok futással, majd előkerült a fűzős tojáslabda is. A pontos átadásokat, elkapásokat gyakorolhatták a gyerekek, akiknek az amerikai légiósok dobálták a labdát. Lelkesedésben nem volt hiány, éppen ezt a célt szolgálja a népszerűsítő sorozat, hiszen az amerikai futballt nem lehet elég korán kezdeni.

"Minél korábban érdemes elkezdeni. A mi sportágunkat persze nem lehet az utcáról beesve űzni, felszerelés, mozgáskoordináció, fizikai alapok kellenek ahhoz, hogy valaki játszhassa. Ezek nem adottak, ezért nagyon fontos kis korban megkezdeni a játékosok felkészítését. Ilyenkor még a játékos gyakorlatokon van a hangsúly, mindent labdával végzünk, hogy már kezdettől az legyen a középpontban. Megtanulják elkapni, futni vele, gurulni, vetődni érte. Megtanulnak játszani, és mire tizenöt, tizenhat éves korukban felszerelést adunk a fiatalokra, már rendelkeznek az alapokkal, amikre építkezhetnek"
- ismertette az utánpótlásképzés vázlatát Papp Péter.

A bemutatón elhangzott, hogy a Fehérvár Enthronersnél tapasztalható körülmények magyar viszonylatban kiemelkedőek, sőt, nem túlzó elvárás, hogy európai szinten is felzárkózzon a csapat az élmezőnyhöz. Utánpótlás szinten ellenben problémát jelent, hogy nehéz jó edzőket találni, a szakmai stáb kialakítása a gyerekeknél, de a felnőtteknél is időigényesebb, mint a jó játékosok megszerzése.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–    Vége –Szöveg:
Somos Zoltán 

Fotó: Molnár Artúr 

 

 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.