60 nap múlva nyílik meg a Titkok Háza

2018.12.03. 16:32
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 3. (hétfő)
Detektívtükrös terem, valóságszimuláló virtuális dühöngő és multifunkciós tér is helyet kap a központban. Galéria 
 
 
 
 
Bejárást tartottak a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban, amely 2019 januárjában nyitja meg kapuit. A program célja az iskolákat megszólító korszerű, kísérletközpontú programkínálat bővítése, valamint a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítése – 21. századi technikákkal és lehetőségekkel. A nagy nyitórendezvényre február 2-án várják majd a tanulókat és szüleiket, akik – az Óbudai Egyetem, az Echo Innovációs Műhely és az Önkormányzat partnerségében, uniós pályázat segítségével megvalósuló – fantasztikus házban detektívtükrös termet, természettudományos labort és virtuális, valóságot szimuláló ’dühöngőt’ is kipróbálhatnak majd.


A nem egészen hatvan nap múlva megnyíló Titkok Háza Tudományos Élményközpontban tartottak bejárást hétfőn délután. A Fehérvári Civil Központban megvalósuló programot azzal a céllal indították el, hogy bővüljön a térségben az iskolákat megszólító korszerű, kísérletközpontú programkínálat, valamint hogy a természettudományos tárgyak népszerűsítésén keresztül a természettudományos és műszaki pályák is népszerűbbek legyenek a diákok számára. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke köszönetet mondott az Önkormányzatnak azért, hogy a program végéig, 2023 végéig térítésmenetesen használhatják a központot.

300 négyzetméternyi területen került kialakításra az elkülönült élményközpont, közel 165 millió forintból: különböző foglalkozásokat terveznek, lesz szakkör, klub, műhely, kihelyezett természettudományos óra, vetélkedő, versenyek és napközis táborok is. Havonta több mint 400 főt vonnak majd be a tevékenységekbe, és nemcsak iskolai, hanem családi programokat is terveznek. A központ 2019 januárjában nyílik meg, a tanulókat és szüleiket először február 2-án várják rendezvényre.

Az összefogást méltatta dr. Cser-Palkovics András polgármester, és a város közössége nevében mondott köszönetet az ECHO műhelyének a felvállalt fejlesztésért, aminek köszönhetően Székesfehérvár újabb fontos tudományos központtal gazdagodott: ez másfajta tér, mint amit az iskola tud biztosítani, de az iskolákkal együttműködve várja a látogatókat. Kiemelte, hogy a több mint 400 millió forintos összprojekt azt mutatja, hogy nagy forrás áll rendelkezésre a szakmai tartalomra is. A polgármester köszönetet mondott az Óbudai Egyetem partnerségéért, és annak a stratégiai fontosságát hangsúlyozta, hogy a műszaki felsőoktatás erősödjön, és a középiskolák minél gyakrabban, minél több fórumon találkozhassanak a városban működő karokkal.

Dr. Györök György
, az Óbudai Egyetem AMK dékánja a műszakiságot és a természettudományokat szívügyükként felvállalt küldetés kapcsán elmondta, hogy több mint húsz kollégája vett részt a projekt kidolgozásában, mind szakmai, mind adminisztratív területen.

A központot az infrastrukturális átalakításokkal Domokos Tamás, Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológiai Tanszék tanszékvezetője mutatta be, és kifejezte, hogy a Tudományos Élményközpont minden tudomány előtt nyitva áll. A központban egy nagyobb oktató-előadó terem, 5 kisebb tematikus labor, kapcsolódó raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részek készültek el – a koncepció szerint nagy üvegfalakkal elválasztott terekkel, de elszeparálódásra alkalmas helyiségekkel.  A legnagyobb, kiállítási térré szervezhető multifunkciós tér auditórium funkcióval bír majd, ezenkívül van egy detektívtükrös terem, ami a csoportfolyamatok megfigyelését biztosítja, valamint egy teljesen elsötétíthető, csillagászati és fénytani eszközök működését lehetővé tevő helyiség, egy labor és egy virtuális, valóságot szimuláló ’dühöngő’. A termeket mobil eszközökkel látják el, biztosítva a terek rugalmasságát, ami a könnyű átstrukturálást teszi lehetővé. Az épületben felújították a férfi és női mosdókat, valamint kialakításra került egy akadálymentes mosdó is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem kezdeményezésére létrejött Titkok Háza Tudományos Élményközpont beruházásában 120 millió forintot az EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron című pályázat finanszírozott, 45 millió forintot pedig az Echo Innovációs Műhely, mint saját forrást tett hozzá.


A bejáráson készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.