Első alkalommal rendezik meg a Székesfehérvári Zsidó Napokat

2018.12.04. 14:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 4. (kedd) 
Rendkívül színes, minden korosztálynak szóló programok csütörtöktől vasárnapig.    Galéria
 
 
 
 
 
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Zsidó Napokat december 6–9. között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), a Határtalan Kultúra program, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és Székesfehérvár Önkormányzata. A négynapos rendezvénysorozat keretében koncertek, gyermekeknek szóló előadások, neves sztárfellépők várják a vendégeket, az érdeklődők bejárhatják a koronázóváros zsidó emlékeit és igazi zsidó ételeket kóstolhatnak. A rendezvényről jelentőségéről sajtótájékoztatón számolt be a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke.

„Nagyon fontos és gazdag a Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata, melyből szeretnénk hagyományt teremteni a helyi közösség, illetve a vendégeink számára.”
– hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki a szervezők aktív munkájáért. Hozzátette: Székesfehérvár büszke a kultúrájára, melyet folyamatosan kíván erősíteni a minőségi értékeket közvetítő programokkal. A kultúra eszköz a lokálpatriotizmus és a helyi közösségek egymáshoz fűződő viszonyának erősítésére, és arra, hogy különböző értékekkel megismertessük az arra nyitott embereket. Ez segíti, hogy az egymás mellett élés jelentse egyben az egymással élést, egymás megismerését és tiszteletét is. Ez az út ahhoz, hogy felfedezzük, mennyi minden köt össze bennünket.

„A MAZSIHISZ nemrég azzal a szlogennel jelentkezett a közéletben, hogy a változó világra nyitott zsidóságot kívánja képviselni. Mindez megtestesül a Székesfehérvári Zsidó Napokon is, melyek keretében a zsidók és a nem zsidók közös kultúrájáról és közösen alkotott értékeiről lesz szó.”
– emelte ki Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke. Hozzátette: a fehérvári napok egy sorozatba illeszkednek be. Csaknem 20 évvel ezelőtt Budapesten rendezték meg az első, hasonló jellegű programsorozatot. Ez a történelmi pillanat volt az első, amikor a zsidó kulturális értékekkel nyitottak a nem zsidó többség felé. Négy éve elindították a Kolozsvári Zsidó Napokat is. A koronázóvárosban szeretnének ízelítőt adni azokból az értékekből, melyek ide köthetőek.

A program ünnepélyes megnyitója december 6-án, csütörtökön a Városháza Dísztermében lesz, ahol 19.30 órai kezdettel a Jávori Ferenc „Fegya” vezette Budapest Klezmer Band különleges élményt ígérő koncertjét hallhatjuk.

December 7-én, pénteken
a gasztronómia iránt fogékony közönség 16 órától nyitott szombatfogadáson vehet részt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség termében (Várkörút 19.). Az érdeklődők megkóstolhatják a hanukai fánkot, a forralt bort és más, igazi zsidó finomságot Fűszeres Bodrogi Eszter kalauzolása mellett.

December 8-án, szombaton
11 órakor Bíró Eszter koncertjét a gyerekes családok figyelmébe ajánljuk: a Mikulásváró és hanukai zenés ábécé a gyerekeknek és a felnőtteknek is jó szórakozást ígér a Hiemer-ház Báltermében. 19 órától ugyanitt Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi estjét rendezik meg: a Pianissimo! duó a Szomorú vasárnap című dalával világhírűvé vált Seress Rezső munkásságát idézik meg.

December 9-én, vasárnap
11 órakor Gergely Anna múzeológus vezetésével történelmi séta indul a volt zsinagóga emléktáblájától, Székesfehérvár zsidó emlékeit fedezik fel a résztvevők, jelentkezni az esemeny@mazsihisz.hu címen lehet. 15 órakor ünnepi koncert kezdődik a Hiemer-ház Báltermében, az erre alkalomra összeállított előadáson musical- és operettslágerek, zsidó liturgikus dalok, valamint más, világszerte ismert zeneszámok szólalnak meg a Norman Brody amerikai főkántor, a szintén az Egyesült Államokban élő Lakatos György és Nógrádi Gergely budapesti főkántor előadásában. Zongorán közreműködik Teszter Nelli. A nap és a programsorozat záróakkordja a korábban már említett Debrecen Dixiland Jazz Band koncertje, amelyet Stílusok találkozása címmel hallhatnak a Városház téri Adventi színpadon 19 órai kezdettel.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

A részletes program az alábbi linken található:
http://hatartalankultura.hu/

 

További információ:
Deák Andrea 
Email: deak.andrea@mazsihisz.hu
Mobil: +36 30 21 22 694

Szöveg:
Deák Andrea
és
Havasi Tímea (ÖKK)

Fotó: Molnár Artúr


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.