Kétszáz karikatúra szimbolikus installációval keretezve

2018.12.05. 20:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 5. (szerda)
Megnyílt Jankovics Marcell TRIANON című tárlata. Galéria 
 
 
 
Megnyílt Jankovics Marcell grafikusművész kiállítása a Csók István Képtárban. A közel kétszáz alkotásból álló, TRIANON című tárlaton 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei – a trianoni békediktátummal való összefüggéseket megragadva, egyedi installációval keretezve. A művész fantáziája, mesélő kedve és az általa használt vizuális nyelv most szatirikus karikatúrákon keresztül szólítja meg a közönséget: segítik a vizuális emlékezést, a magunkkal való szembenézést és az önértelmezést, tele szimbólummal, iróniával, humorral. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében Székesfehérvárnak az összmagyar nemzet vonatkozásában ráruházott felelősségét hangsúlyozta a témát megjelenítő tárlat témája kapcsán. 


Ma nyílt meg Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező TRIANON című kiállítása a Csók István Képtárban. A közel kétszáz alkotást magában foglaló művészeti anyagot szimbolikus installáció foglalja keretbe, organikus formákkal és fényekkel. 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei – a Trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva. A kiállítás emeleti teréhez szellemi lépcsősor vezet, majd egy stilizált kapun belépve érünk a kiállítótérbe, ahol többrétegű szimbólumrendszer foglalja egységbe a műalkotásokat. A terem közepén egy hatalmas kocsányos tölgyfa áll, melynek koronája felett ott lebeg a Szent Korona. A rajzok az oldalfalakon jelennek meg, időpontok köré csoportosítva, amelyek így egy modern képregényként is értelmezhetőek.

Dr. Nagy Veronika
, a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese köszöntötte a megnyitó résztvevőit, majd a Pesti Napló 1920. június 5-i számából idézte a Trianonban aláírt békeszerződésről, és az ország fájdalmáról, a gyászról szóló hírt. Jankovics Marcell művei – mondta – a vizuális emlékezést segítő alkotások: a szatirikus politikai karikatúrák világát követve villantják fel a magyar történelmi eseményeket, tele szimbólummal, iróniával, humorral. 

„Az lenne a legjobb, ha ezt a kiállítást soha nem kellett volna megtartani, soha nem kellett volna megrendezni.” – fogalmazta meg beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester, majd így folytatta: „Székesfehérvárnak történelmi felelőssége, hogy – nemcsak a jogaival, hanem a kötelességeivel is tisztában léve – ne csak magával foglalkozzon, ne csak a közigazgatási határain belül gondolkozzon, hanem az összmagyar nemzet vonatkozásában is éljen a ráruházott felelősségével.” Kifejezte, hogy a kiállítás a téma nehézsége ellenére meg fogja tudni szólítani a különböző korosztályokat, ami a kurátori munkát dicséri. A polgármester elmondta, hogy a város a békeszerződés évfordulóját előkészítendő létrehozta a Trianon Centenáriumi Emlékbizottságot dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettesének vezetésével. Köszöntő zárszavaiban kiemelte, milyen megindítóak azok a magyarsággal kapcsolatos üzenetek, idézetek, amelyek a lépcsőfeljáró falán fogadják a látogatókat. Majd két, honosítás során elhangzott mondatot idézett: „hatvan éve várok rá”, hangzott az egyik, a másik pedig: „most már nyugodtan halok meg.”

Dr. Baán László
, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a kiállító művészről azt emelte ki, hogy a közösség élő örökségének továbbadója: Jankovics Marcell fantáziája, mesélő kedve és az általa használt vizuális nyelv minden korban a közösségről, a közösségnek szól. Műveiben – fogalmazott – a száz éve el nem múló, be nem gyógyult sebeknek az okait és következményeit, és mindennek a metaforáit keresi, a politikai karikatúra műfajában alkotva.

Szász Jenő
, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Trianonban halálra ítélt ország kapcsán Sütő Andrást idézte: „Emberi létünk lavinaveszedelmeit – ha megpróbáltuk is csönddel csitítani – el nem kerülhettük. Mert akárhogy helyezkedtünk is, mindig alattuk maradtunk, ha egyszer oda rendelt a sors.” – Száz év csöndes, türelemmel, alázattal és imádsággal viselt várakozásáról pedig azt fejezte ki, hogy mindennek ellenére a magyar nemzet senkivel nem cserélne. Jankovics Marcell kiállított műveiből a magunkkal való szembenézés és az önértelmezés üzenetét emelte ki, ami nélkülözhetetlen a jövő építéséhez. 

A tárlatot Tóth Norbert, a kiállítás kurátora nyitotta meg – a küldetését, valamint a hazájáért, hitéért és a szabadságért sorsát vállaló magyar nemzetet méltatva: az a nemzet, amelyet száz éve Trianonban halálra ítéltek és megfeszítettek, feltámadott Európa szívében és győzött. A kiállítás koncepciójáról elmondta, hogy az horizontálisan a világ történéseinek folyását, vertikálisan pedig az ég és föld, természet és teremtő közötti szent szövetséget szimbolizálja.

Jankovics Marcell
köszönetet mondott az ünnepségért, a gyönyörű kiállításért, és elmondta, hogy az alkotásokból összeállított kötetben – ami a Könyvhéten fog megjelenni – is találkozhat majd a közönség a TRIANON grafikáival.

A rendezvényen közreműködött Petrás Mária,  Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, Prima Primissima díjas népdalénekes és Szlama László Junior Prima díjas népzenész. Az ünnepi megnyitón részt vett L. Simon László országgyűlési képviselő, Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterek, továbbá a megye és a város önkormányzatának, az egyházaknak, az intézményeknek, valamint a civil szervezeteknek a képviselői.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.