Posztmodernek kéz a kézben

2018.12.06. 11:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 6. (csütörtök)
A lét kérdéseiről nyílik Fazakas-Koszta Tibor és Marosvári Kata kiállítása           Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
KÉZEN-LÉT című tárlatukkal mutatkoznak be először Székesfehérváron Fazakas-Koszta Tibor és párja, Marosvári Kata festőművészek. A 23 posztmodern alkotást magába foglaló kiállításon az alkotók a lét kérdéseit feszegetik és mutatják be különböző maszkokon keresztül az embert. A kiállítás megnyitója előtt a művész, Fazakas-Koszta Tibor beszélt a munkásságáról.
 
„A festészetnek nem az a célja, hogy felismerjük a láthatót, hanem segítsen megismerni a láthatatlant.” Fazakas-Koszta Tibor közel 30 éve foglalkozik képzőművészettel. A nemzetközileg is ismert erdélyi festőművész első kiállítása 1983-ban, a marosvásárhelyi Apolló Galériában nyílt, mely óta számos egyéni és csoportos kiállítás jegyzi a nevét.
 
30 éves szakmai tapasztalat áll mögöttem, mégis sok tekintetben első ez a kiállítás: először mutatom be én a párommal, Marosvári Katával közösen az alkotásaimat, és először dolgozhatok együtt a testvéremmel, Fazakas Emesével, mint kurátorral.” – kezdte Fazakas-Koszta Tibor, bemutatva a kiállítóteret, aki az alkotások kapcsán hozzá tette, hogy képei a tegnapi napon érkeztek Székesfehérvárra a debreceni Hal Köz Galériából.
 
Arra a kérdésre, hogy miért a KÉZEN-LÉT címet adták a tárlatuknak úgy fogalmazott: „Az egész egy szójáték: véleményünk szerint az alkotás folyamatos készenlétet feltételez a művésztől, innen az alapgondolat, amit továbbgondoltunk, kéz a kézben, együtt állítunk ki Katával, innen a KÉZEN-LÉT.” Munkásságáról elmondta, hogy folyamatosan a lét kérdéseivel foglalkozik, a lét felszínét kapargatja, úgynevezett létképeket alkot. A magaskultúra és a szubkultúra határán mozgó, posztmodern akril-vászon és vegyes technikával készült festmények a kor „maszkjai” mögé rejtett embert ábrázolják.
 
Bár lassan dolgozom, van úgy, hogy egy-egy vászon előtt egy hónapot is eltöltök, számomra mégis a legjobb múzsa és inspiráció maga a munka. Ha folyamatosan dolgozik az ember, sorban jönnek az új ötletek: fegyelemmel kell azonban dolgozni, mert nagy felelősség az a pillanat, amikor az ember aláírja az alkotását és ezzel eljön egyben az is, hogy el kell engedje a műve kezét.” – emelte ki Fazakas-Koszta Tibor, aki, mint mondta minden kiállítására készül egy-egy újdonsággal, így Székesfehérvárra egy kis akrillal készült, amely a Csendélet címet adta.
 
Fazakas Emese, a KÉZEN-LÉT kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a két művész képei jól kiegészítik egymást, hiszen mindegyik fókuszában az ember áll: „23 válogatott alkotás tekinthető meg itt az Origó Szolgáltató Központban. Olyan szempontból is első még a tárlat, hogy tematikus kiegészítőkkel párosítottuk össze a festményeket, így a vendégeink egy fényekkel és bútorokkal berendezett hangulatos térbe érkezhetnek. Ezzel szeretnénk bemutatni azt is, hogy az alkotások hogyan funkcionálnak az otthonokban.”
 
A kiállítás december 7-én, pénteken 18 órától, január 5-ig minden hétköznap 15 és 18 óra között megtekinthető az Origó Szolgáltató Központban. A megnyitón a művészek mellett köszöntőt mond Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a tárlatot L. Simon László országgyűlési képviselő nyitja meg.
 
 
 
 
A sajtóbeszélgetésen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Gáspár Péter
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.