Felgyúlt a remény lángja

2018.12.09. 20:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 9. (vasárnap)
A második adventi gyertya is fellobant Székesfehérvár koszorúján       Galéria

 
 
 
 

Advent második hétvégéje is a zene, a fények, a mesék, a játék és a készülődés jegyében zajlott a városban. Koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, családi előadásokkal ünnepelt Székesfehérvár: a Városháza élő adventi naptárában hétvégén is kinyílt egy-egy meglepetésablak, az ünnepi fényfestés mesebeli hangulatot varázsolt, majd az Adventi színpad vasárnapi koncertje után lobbant fel a második gyertya lángja a város adventi koszorúján. 
 

Trombitaszó hívogatta a Városház térre a vásárba kilátogatókat advent második vasárnapján, ahol a hideg ellenére sokan sétáltak a fénypompába öltözött Belvárosban és élvezték a programokat.


Az Adventi színpadon Hámori János és Oláh Zoltán trombita-bőgő koncertjét követően Róth Péteralpolgármester és dr. Demeter Zsófia történész, a város díszpolgára gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján.

 

A gyertyagyújtás után dr. Demeter Zsófia mesélt az adventi koszorú történetéről: „Az advent szó eljövetelt jelent, amikor is a karácsonyt megelőző négy hétben Krisztus eljövetelére készülünk. Ezt szimbolizálja a koszorún elhelyezett négy gyertya is: hétről hétre egyre nagyobb lesz a világosság, egyre nő az égő gyertyák száma. Ezen a hétvégén alpolgármester úrral a remény lila gyertyáját gyújthattuk meg közösen a város adventi koszorúján.” Mint elmondta, az adventi koszorú az ünnepkörhöz kapcsolódó legfiatalabb szokás, csupán a XIX. századtól készítik. Bár hazánkban jellemzően a századforduló óta gyúlhat fel az otthonokban a gyertyák lángja, az úgynevezett „mindenki adventi koszorúja” csak az elmúlt években vált hagyománnyá. „Tudjuk, hogy a „mindenki karácsonyfája” már 100 éve áll itt Székesfehérváron is a Fő utcán. Örömömre szolgál, hogy közös adventi koszorúval is büszkélkedhetünk és a közösség együtt készülhet a legszebb ünnepre.” – emelte ki Demeter Zsófia.


A közös gyertyagyújtás után a Debrecen Dixieland Jazz Band vette birtokba az Adventi színpadot, aholStílusok találkozása: Dixieland és klezmer című koncertjükkel szórakoztatták közönségüket, az I. Székesfehérvári Zsidó Napok keretében.

 
 
A gyertya gyújtás képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.