Szép jövője van a fehérvári táncnak!

2018.12.09. 22:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 9. (vasárnap)
Tátrai Réka lett Fehérvár Táncosa 2018-ban          Galéria

 
 
 
 
 
 
Eldőlt, ki viselheti két éven át a Fehérvár Táncosa rangos címet a tíz döntőbe jutott - négy szólótáncos, egy duó és öt csapat - közül. Az összesen huszonnyolc ifjú táncos a zsúfolásig megtelt Vörösmarty Színházban állt a zsűri elé. A közel négyórás, látványos show-t vendégprodukciók, videóvetítések színesítették. Az ünnepi időszakban a Fehérvár Televízióban is látható lesz a műsor. 

Idén nyáron hirdette meg első ízben, hagyományteremtő céllal táncos tehetségkutató műsorát a város, ma pedig megválasztották Fehérvár Táncosát. A versenyre mintegy ötven fiatal jelentkezett, az ő beküldött videóik alapján válogatta ki a zsűri azt a 16 – szóló, duó és csoportos – produkciót, amely az augusztusi felkészítő tábor után novemberben az elődöntőben mérkőzött meg egymással. A versenyzők felkészülését mentorok – Barta Viktória, a Budapesti Operettszínház koreográfusa, Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház táncművésze, koreográfusa és Szóka Roland, a Kecskemét City Balett táncművésze – segítették.

 

Izgalom és remek hangulat uralkodott a színházban vasárnap este. A döntőbe jutott Destiny, Free Spirit Angels, Free Spirit Babes, Free Spirit Infinity, Jenei Márton, Kindl Gábor, Megadance, Mészáros Marcell, Tátrai Réka, valamint a Tujner Anikó – Vincze Franciska duó versenyzett a Fehérvár Táncosa címért a szakértő zsűri – Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója és Tihanyi Ákos koreográfus – no és népes közönség, telt ház előtt.


Ahogy a zsűri fogalmazott: a fiatalok kitáncolták a lelküket, a táncon keresztül megmutatták önmagukat. A döntősök először a középdöntőben már bemutatott koreográfiáikkal álltak a zsűri elé, majd egy-egy új, külön a döntőre készült produkcióval nyűgözték le a Vörösmarty Színházba ellátogatókat. A végső megmérettetés Szakál Attila rendező irányításával készült: a látványos, közel négy órás show-ban a táncosok mellett vendégként fellépett Kaifis Zoé és Németh Patrícia, a tavalyi Fehérvár Hangja verseny döntősei, illetve a Székesfehérvári Balett Színház művészei, Christina Porres Mormeneo szólóban, valamint Graziano Bongiovannival közösen adta elő Egerházi Attila egy-egy lendületes koreográfiáját.

 

Nehéz dolga volt a zsűrinek: amíg elvonultak meghozni a döntésüket, a Vintage Dolls együttes repítette vissza a nézőket a ’40-es, ’50-es évek Amerikájába. Döntésük leleplezése előtt dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester szólt a nézőkhöz és a versenyzőkhöz. Elmondta: „Nemcsak abból látszik, hogy Fehérváron a hagyomány mellett jövője is van a táncnak, hogy az Alba Regia Táncegyüttes jövőre ünnepli 70 éves jubileumát, hanem abban mutatkozik csak meg igazán, amit ezek a gyerekek ma ide a színpadra tettek nekünk! Csak így tovább!”


A zsűri döntött, a versenyzők a színpadon izgulva sorakoztak. Először különdíjakat osztottak ki: a Zsűri különdíját Egerházi Attilától a Tujner Anikó – Vincze Franciska duóvehette át. A Fehérvári Programszervező Kft. különdíját megosztva a Free Spirit Angelsés a Destinyvehette át Benkő-Igaz Krisztinától, míg a mentorok különdíja Kindl Gáborélett, akinek Christina Pormes Mormeneo gratulált.

 

Az első Fehérvár Táncosa címet, melyet két évig viselhet az első tulajdonosa, Tátrai Rékanyerte, aki dr. Cser-Palkovics András polgármestertől, Mészáros Attla alpolgármestertől és Füzesi Krisztinától, a Fehérvár Travel munkatársától vehette át a címmel járó ajándékokat.

 
 
 
 
A döntő képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Torma Kinga Regina
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.