Újra hangversenyt ad Székesfehérváron a Fili

2018.12.12. 09:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 12. (szerda)
Jövő csütörtökön a Prohászka-templomban lép fel az erdélyi együttes.  
 
 
 
 
 A Prohászka-templomban ad ünnepi koncertet december 20-án este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Az elismert Hargita megyei Fili négy év után újra hangversennyel kíván boldog karácsonyt a zeneszerető közönségnek: a repertoárban eredeti népdalokkal, népdalfeldolgozásokkal és ünnepi énekekkel. A estet az alapító karnagy, Haáz Sándor vezényli. A hangversenyről Deák Lajosné, a határon túli magyarok ügyeivel kapcsolatos feladatok tanácsnoka és Juhász László önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezője tartottak sajtótájékoztatót.


A Hargita megyei településen Haáz Sándor zenetanár – azóta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett karnagy – alapította 1982-ben a Gyermekfilharmóniát. A Magyar Örökség-díjas Fili koncertjein másfélszázan lépnek fel székely népviseletben, kórus- és zenekari tagok, a 7 éves gyerekektől a 20 éves fiatalokig, akik szinte mindannyian a település lakói. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, egyházi és történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek.

Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Magyarországon gyújtja meg a világot bejárt együttes, amely koncertkörúttal kíván boldog karácsonyt a zeneszerető közönségnek: Derekegyháza, Dunakeszi, Újpest, Pannonhalma és Kisbér után érkeznek Székesfehérvárra. A hangverseny – négy év után újra – december 20-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Prohászka Ottokár-templomban, vezényel Haáz Sándor alapító.

Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka kiemelte, hogy az együttes komoly szerepet vállal és tölt be a székely hagyományok megőrzésében. A város támogatja a magyarság kultúrájával kapcsolatos programokat, köztük azokat, amelyek hidat építenek a fiatalság felé – invitálta meg a székesfehérváriakat a színvonalas adventi rendezvényre a képviselő.

Juhász László önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az együttesben az alapító karnagy biztos pont a kezdetektől a mai napig. A település Székelyudvarhely és Csíkszereda között félúton, a világon a legmagasabban fekvő magyar város, 99,5%-ban magyar lakossággal. A település életében nagyon fontos szerepet tölt be az együttes, és olyan fiatalok alkotják a Filit, akik nem zeneiskolába járnak, az iskolai oktatáson kívül az együttes próbái jelentik számukra a zenei képzést. Szerte a világban meghívják őket magyar közösségek: jártak már Svédországban, Svájcban és Kanadában is. Juhász László köszönet mondott a helyi családoknak az elszállásolás biztosításáért.

Az adventi koncertre ingyenes a belépés, adományokat jó szívvel fogadnak, amellyel a Szentegyházi Gyermekfilharmonikusokért Alapítványt támogatják; a templom kapuit 17 órakor nyitják ki a érdeklődő közönség számára.


Szöveg: Fraller Ildikó
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.