A leghíresebb fehérvári esküvő

2018.12.12. 17:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 12. (szerda)
Mátyás és Beatrix menyegzőjére emlékezett a Múzeum Galéria
 
 
Királyi menyegző – Mátyás és Beatrix 542 évvel ezelőtti székesfehérvári házasságkötésére emlékezett mai programjával a Szent István Király Múzeum. A Szabad Színház és a Sub Rosa együttes a királyi menyegzőt elevenítette fel, Benkő András historiás énekével mondta el a hunyadiakhoz kötődő legismertebb legendákat, a Rendház épületében pedig különböző kézművesfoglalkozásokkal kerülhettek közelebb Mátyás korához az érdeklődők.
 
 
 
Mátyás királyról és koráról szóló históriás énekekkel állította meg a járókelőket Benkő András délután a Mátyás-emlékműnél. Majd a Szabad Színház és a Sub Rosa Régizenei Együttes elevenítette fel az egyik leghíresebb fehérvári menyegzőt, Mátyás és Beatrix házasságát. A Szent István Király Múzeum az 542 évvel ezelőtti Királyi Menyegző köré szervezte ma délutáni programjait.
 
A szabadtéri zenei és színielőadás mellett a Múzeum Rendház épületében kézműves foglalkozásokkal várták a gyereket. Az Étekfogóban Mátyás lakodalmi asztalát ismerhették meg a gyerekek. Aszalványokat és más csemegéket kóstolhattak, és kipróbálhatták a korabeli fűszereket. A rózsavizes kézmosás után megtanulhatták, hogyan készítsenek "Forraltboros illúziót szőlőléből".
 
A Rendház kistermében sem tétlenkedtek a gyerekek: fejdíszek, koronák, kardok és díszes könyvek kerültek ki a kezeik alól. Aki kedvet kapott, az Mátyás korában – a rendszeres fürdés előtt – még kiemelten fontos övön hordható illatosítót is készíthetett méhviaszból rózsaszirmokkal.
 
A programot zene, tűzzsonglőr-bemutató és Győr Attila, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetője a Mátyás-kultusz és Buda-álom című, a lillafüredi Palotaszálló ikonográfiájáról szóló előadása zárja.
 
Az eseményen készült képek letölthetők a Galériából.
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.