Okoszebrával a biztonságért

2018.12.17. 17:25
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 17. (hétfő)
Szenzoros gyalogátkelőhely vigyáz a gyalogosokra a Horvát István – Gyümölcs utca kereszteződésben. Galéria 
 
 
 
 
Szenzoros okoszebra kialakításáért mondott köszönetet dr. Cser-Palkovics András: a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával a Horvát István - Gyümölcs utca kereszteződésben mozgásérzékelővel felszerelt ledes gyalogosátkelőhely vigyáz a gyalogosok biztonságára.


Intelligens gyalogátkelőhelyet helyeztek üzembe a Horvát István - Gyümölcs utca kereszteződésben – a biztonságosabb gyalogosforgalom és a balesetek számának csökkentése érdekében. Az autósforgalom itt főleg nyáron jelentős; a Belváros és a Vasútállomás közötti tengelyen nagy számban közlekednek gyalogosok az átkelőn, ahol az elmúlt 5 évben 3 baleset történt, egy súlyos kimenetelű is. Szürkületi időben és hajnalban a fasor is nehezíti az észlelést.  Az okoszebra mozgásérzékelő rendszer segítségével messziről látható fényekkel jelzi az autósoknak, ha a zebrán gyalogos halad át: a szenzoros érzékelők észlelik a tényleges áthaladási szándékot, majd a vezérlő jelez az útburkolatba elhelyezett speciális LED-lámpáknak, amelyek a gyalogos átkelésénél villogással figyelmeztetik a járművezetőt az áthaladó vagy áthaladni készülő gyalogosra.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester kifejezte, hogy a létesítmény jól beleillik az elindult okosváros-programok közé. A megoldással a forgalmas gyalogátkelőhely még biztonságosabbá válik –  köszönetet mondott az alapítványnak a támogatásért. A polgármester azt mondta, az okoszebra óriási lehetőség a város számára, hogy működésben figyelhesse meg ezt az innovációt, a további hasonló létesítmények létrehozását illetően. Hangsúlyozta, hogy a szenzoros gyalogátkelőhelyről már több pozitív visszajelzés érkezett a lakosok részéről.

Országszerte 10 SafeCrosst helyeztek üzembe, amelynek a költségeit a Generali a Biztonságért Alapítvány biztosította. Olt Boglárka, az  alapítvány képviselője elmondta, hogy az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte, és ez a 2018-as és 17-es adatokat tekintve tíz százalékos növekedést mutat. A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez, ezért támogatja az alapítvány a szenzoros gyalogátkelőhelyek telepítését, amelyek minimális fenntartási költséggel működtethetőek. A korábbi években a GABA 25 helyen finanszírozta csúszásgátló útburkolatok kialakítását, az országban 25 helyen.

Az eseményen jelen volt Égi Tamás alpolgármester, Molnár Tamás és Mészáros Attila önkormányzati képviselők és Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője.Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.