CityPioneer

2018.12.18. 20:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 18. (kedd)
Elektromos autóbuszok gyártása kezdődik Székesfehérváron. Galéria
 
 
 
 
Székesfehérvár főterén mutatta be az IKARUS és a CRRC magyarországi bejegyzésű vegyesvállalata az Electrobus Europe Zrt. az első, kínai-magyar kooperációban készült tisztán elektromos meghajtású buszát. Az IC 1211 U típusú, CityPioneer fantázia névre hallgató 12 méteres elektromos busz bemutatása előtt a fejlesztésben résztvevő felek együttműködési megállapodást írtak alá dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel Székesfehérvár zöld közlekedési stratégiájának megalkotásáról és a CityPioneer busz 2019-es tesztüzembe állításáról.


A bemutató előtt aláírt együttműködési megállapodás fő célja, hogy Székesfehérvár Önkormányzata az IKARUS cégcsoport és a CRRC Urban Traffic közös leányvállalatával, az Electrobus Europe Zrt-vel tartós együttműködést hozzon létre a város közösségi közlekedésének elektromossá és önfenntartóvá tétele érdekében. Ezt a felek a meglévő üzemeltetési adatok cseréjével, közös kiértékelésével valósítják meg. Az első IKARUS-CRRC busz már 2019 elején tesztelési céllal fogja róni a köröket Székesfehérvár útjain. Az utasforgalomba a megfelelő engedélyek megszerzését követően állítják be az arra legalkalmasabbnak ítélt vonalakon.

Az együttműködési megállapodás aláírásán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, ez a nap nagyon fontos a város életében. „Nem tudok elképzelni szebb karácsonyi ajándékot, mint azt, amikor egy jó Ikarus busz áll a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari centrumának, Székesfehérvárnak a főterén. Köszönöm a kínai partnerünknek, hogy a fehérvári gyárral elindult egy ilyen együttműködés.” Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, a közösségi közlekedés egyre inkább felértékelődik az egész világon, így Fehérváron is. „Miközben egy szép hagyományról beszélünk, a jövő felé fordulunk az együttműködéssel. A kormánynak köszönhetően az Ikarus bizonyított, hiszen képes volt leszállítani az állami megrendeléseket. Bízunk abban, hogy lesznek olyan pályázati lehetőségeink, amivel a diesel buszokat elektromosra válthatjuk a jövőben.”

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a KNYKK Zrt. 65 busszal látja el jelenleg a városban a közösségi közlekedést. Dr. Cser-Palkovics András a város szándékáról szólva hozzátette, ha lesz pályázati lehetőség, az önerő biztosításával a város maga is kész ezért áldozatot vállalni. Székesfehérvár rendelkezésére áll még energetika vonatkozásában felhasználható TOP-os forrás, ami néhány elektromos autóbusz megvásárlására elegendő lehet. A város polgármestere kiemelte, hogy az Under2 programhoz való csatlakozás vállalásai sem elérhetőek az elektromos közösségi közlekedés nélkül.

Széles Gábor, az Ikarus cégcsoport elnöke szólt arról, hogy a több mint egy évvel ezelőtt indult együttműködésnek köszönhetően a CRRC által készített elektromos hajtásláncokat össze tudták kapcsolni az Ikarus vázgyártással és azzal a tapasztalattal, ami az Ikarus mögött áll, így készült el az új jármű.  „Egy új busz sorozatgyártásának van egy bizonyos felfutási ideje. Mi úgy számolunk, hogy a jövő évben minimum 200 darab elektromos meghajtású jármű gurul ki a gyárból, de inkább négyszáz a terv. Az utána következő évben legalább ezer darab. Ezt követően legalább 3000 darabot szeretnénk évente gyártani az elektromos hajtású buszokból. Valószínű, hogy e világviszonylatban is versenyképes járműre a piaci igények jóval nagyobbak lesznek, hiszen ma nem kapható ilyen alacsony fogyasztású, ám nagy, egy feltöltéssel 200-250 km-t megtevő busz. Paraméterei alapján úgy gondolom, óriási lesz az igény erre a járműre az európai városokban is.” – hangsúlyozta Széles Gábor.

Az ünnepélyes aláíráson jelen volt  Duan Jielong, a Kína Népköztársaság nagykövete, aki örömét fejezte ki az Ikarus és a CRRC együttműködés kapcsán, amely fontos eleme a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatoknak. Elmondta, hogy a közép-kelet európai kínai befektetések mintegy fele Magyarországon található, ahol nagyon előnyös befektetési környezet van, és ez vonzó, nagy lehetőség a kínai vállalatoknak. Szólt arról is, hogy jövőre lesz a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt a dieselbotrány után a világ mintha gyorsabb ütemre kapcsolt volna az elektromos meghajtás fejlesztése érdekében. Felelevenítette, hogy a Magyar Honvédség részére készült Ikarus buszok egy olyan székesfehérvári gyárból gurultak ki, amely néhány évtizede még a világ első négy autóbuszgyártó vállalata között volt.

Gu Yifeng, a CRRC igazgatósági elnöke örömét fejezte ki, hogy cégük és az Ikarus egy hosszú együttműködésnek köszönhetően komoly eredményt ért el. Ennek köszönhetően pedig még több munkahely jöhet létre Székesfehérváron. Beszélt arról, hogy terveik között szerepel – kínai és magyar egyetemek bevonásával – egy közös elektromos buszokkal foglalkozó kutatóközpont létrehozása, valamint egy tesztpályával is rendelkező bemutatótelep kialakítása.

Az aláírást követően az együttműködésben résztvevő partnerek végigsétálva az adventi belvároson az érdeklődő fehérváriakkal közösen nézték meg a CityPioneer elektromos autóbuszt a Városház téren. A 12 méter hosszú, három ajtó, végig alacsonypadlós kivitelű jármű időjárástól és terepviszonyoktól függően 200-260 km megtételére alkalmas, amelyhez 5-6 órát szükséges tölteni.

Az Electrobus Europe Zrt. 2019 folyamán további kínai-magyar fejlesztéseket tervez, várhatóan 2019 második felében egy midi és egy csuklós elektromos busz prototípusa is megérkezik a most bemutatott 12 méteres jármű mellé. A CityPioneer sorozatgyártása a prototípus tesztüzemének kiértékelését követően 2019 közepén indulhat el Székesfehérváron.

Az eseményen készült fotók letölthetők a Galériából.

fotó: Simon Erika, Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.