Eljött a Kodályba Mátyás, az igazságos

2018.12.20. 14:54
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. december 20. (csütörtök)
Kodály-hét 2018.         Galéria 
 
 
 
 
 
Minden évben, Kodály Zoltán születésének évfordulóján, december 16-án tartotta iskolai emléknapját a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, amely az utóbbi évek során – a programok sokszínűsége miatt – teljes hétté nőtte ki magát. A Kodály-hét témája az idei évben Mátyás király és a reneszánsz volt. December 20-án, csütörtökön a projektnapon az igazságos Mátyás király bőrébe bújva Kneifel Imre igazgatóval jártuk végig a tematikus programhelyszíneket.
 
Az udvari játékok, udvari mulatságok, udvari konyha, Mátyás vadászatai és a kancellária helyszínei várták ma a korosztály szerint csapatba rendeződött kodályosokat. A Kodály-hét projektnapját az igazságos Mátyás király bőrébe bújt igazgató, Kneifel Imre nyitotta meg, udvaribolondja, Mujkó kíséretében. A nap folyamán a diákoknak öt helyszínen, számos programon kellett jól teljesíteniük, azért, hogy az ő csapatuk nyerhesse el a legtöbb arany tallért, az azzal járó első helyet és dicsőséget Mátyás király udvarában. A téramőba, a reneszánsz malomjáték, a reneszánsz táncház, a zene- és fűszerfelismerés, az iniciáléfestés mellett középkori sárkányvadászat is szerepelt a programkínálatban, de megtanulhattak a gyerekek az udvari etikett szerint meghajolni is.
 
A Kodály-hét programjairól Kneifel Imre igazgató mesélt: „A névadónkról elnevezett iskolai programhét hagyományosan megnyitóval veszi kezdetét, amelyet Kodály Zoltán szobránál tartunk. Idén is megrendeztük a zenei írás-olvasás napját, amikor ismeretlen kottát kell elénekelni a diákoknak, majd le kell tudni írni, azaz kottázni egy másik ismeretlen művet.” Hozzátette, az ezévi iskolai vetélkedő témájául Erkel Ferenc munkásságát, műveit és élettörténetét választották, az iskolások megtudhatták, hogy a művész kiváló sakkozó is volt. A héten volt még karácsonyi koncert a Szent Imre-templomban, ahol az iskola mind a hét énekkara részt vett. A programok szokásosan pénteken, az iskolai karácsonyi ünnepséggel zárulnak, melynek fénypontja a közös éneklés lesz az intézmény karácsonyfája körül.
 
 
A projektnap képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.